"Si disminueixen els vots respecte el 9-N tindrem un problema". Això és el que ha assegurat el conseller d'empresa, Santi Vila, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio on també ha recordat que alguns polítics "s'hi juguen la carrera política" i que per tant "ara ens hem de mobilitzar tots".

En relació a la quantitat de votants el dia del referèndum de l'1-O, Vila ha explicat que la Comissió de Venècia els ha dit en diverses ocasions que s'ha de vigilar a l'hora de posar llindars de participació perquè els partidaris del 'No' podrien fer boicot i campanya contra la participació. A més a més, el titular d'Empresa ha volgut refermar el seu compromís amb el referèndum fent broma i indicant que "Qui us ho hauria de dir que algú moderat com jo creuria tant en la independència".

El conseller no ha volgut passar per alt les traves que l'Estat espanyol està posant per la convocació i celebració de la votació; "Espanya ens ensenya el pal, ho hem d'assimilar i seguir endavant", en la mateixa línia, ha assegurat que ell hauria preferit fer les coses d'una altra manera però la situació els ha dut a "prendre mesures extremes". Vila considera que "el conflicte actual és desagradable perquè no s'ha aconseguit dialogar", i que és per això que se sent "resignat".

Santi Vila també ha parlat de la seva relació amb la CUP, amb qui ha admés que moltes vegades no s'entenen però que "JxSí no és suficient per tirar endavant el procés i per això ens necessitem els uns als altres". També ha dedicat unes paraules a CSQP, a qui ha recordat que "l'origen de la seva formació té una arrel molt democràtica i es descriuen com una força de progrés avançada". 

Pel que fa a les declaracions que aquest cap de setmana va fer l'expresident del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, on va assegurar que "els independentistes estan sols", Vila ha expressat que es tracta d'unes declaracions que "denoten insensibilitat i desconeixement del que ha passat a Catalunya". Encara fent referència als socialistes, el conseller d'Empresa ha apel·lat al PSC demanant-los que "expliquin d'una vegada quina és la seva proposta de reforma de la Constitució", i ha afegit que a poder ser ho facin "sense posar-se en evidència".

Finalment, Vila ha indicat que "potser a finals d'aquesta setmana els polítics catalans estiguem inhabilitats" tot i que "és una opció poc probable". El conseller no ha volgut marxar sense advertit el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; "Pagarà l'immobilisme i la nit de l'1-O, quan vegin que amb amenaces no es pot aturar la democràcia, ells es trobaran en una situació molt difícil".