El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha demanat als "progressistes demòcrates" espanyols que prenguin partit amb l'1-O perquè el que planteja el referèndum va molt més enllà de la independència. "Si no guanyem aquesta batalla, la democràcia espanyola s'enfonsarà de nou en el racó més fosc dels temps", ha avisat, alhora que ha retret a partits com ara el PSOE i el PNB haver deixat Catalunya "a l'estacada" en la defensa de llibertat i drets fonamentals. Ho ha dit durant un acte de campanya del PDeCAT pel 'Sí' a la Bisbal d'Empordà, on s'ha comptat també amb la presència de la coordinadora general del partit Marta Pascal. En el seu discurs, Pascal ha fet una crida a la participació i evitar que, aquells que "amb l'excusa volen aturar el referèndum, ens prenguin tot el que tenim". L'acte ha reunit unes 150 persones al Teatre El Mundial.

Vila, ha fet un repàs de tots els "greuges, humiliacions i incompliments" que ha viscut Catalunya en els últims anys, des de les firmes del PP en contra de l'Estatut fins al pacte fiscal que el president Mas va demanar a Rajoy i que aquest va resoldre amb "un cop de porta". Ho ha esmentant subratllant que és "important recordar tot això i que cal explicar-ho a la gent". Només així, ha afegit, comprendran com s'ha arribat fins aquí i com, fins i tot els més moderats –posant-se a ell com a exemple- han entès que la independència era l'únic camí per seguir endavant. 

D'altra banda, també ha fet referència a la falta de propostes del govern de Madrid que, en comptes de demanar als catalans que "no marxin" i buscar una solució, el que han fet ha estat enviar "policies, fiscals, jutges, amenaces i vaixells que fan riure" –en referència al que està amarrat al port de Barcelona amb la imatge de Piolín i altres personatges-. I s'ha preguntat si Espanya, "és només això?".

Durant el seu discurs, ha apel·lat a la implicació de "demòcrates progressistes" espanyols, que fins ara s'han mantingut al marge de l'1-O, que han mirat "cap a l'altre costat" i que "ens han deixat a l'estacada" defensant drets i llibertats fonamentals. A tots ells, citant explícitament al líder del PSOE, Pedro Sánchez, de qui ha dit que "ja fa tard" amb la seva intenció de "vestir una alternativa", els ha advertit que es preparin, perquè després de la "persecució dels catalans", aniran contra aquells que no pensen com ells, com ara contra els "agnòstics o els que no volen viure a Madrid". 

L'exalcalde de Figueres també ha enviat un missatge al PNB ara que els pressupostos de l'Estat estan pendents d'aprovació. I s'ha preguntat si, veient tot el que està fent Rajoy amb Catalunya "contra la democràcia i les llibertats", el PNB podrà donar suport als pressupostos del PP. "Tenim molts germans d'ànima democràtica, que han patit el dolor d'haver resistit els fanàtics i intransigents i ara, per tenir un quilòmetres més d'AVE, cadascú anirà a la seva?", s'ha preguntat. 

El risc de perdre tot el que s'ha assolit

Per la seva banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha començat el seu discurs agraint la fortalesa i compromís dels 750 alcaldes que donen suport a l'1-O malgrat les amenaces. I ha recordat que precisament aquest dilluns ha estat a Madrid per donar suport a un d'ells, com és l'alcalde de Tortosa i diputat del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, que s'ha negat a declarar davant la fiscalia del Tribunal Suprem. 

pascal acn

Pascal ha fet una crida a la participació al referèndum d'aquest diumenge perquè, "si no som molts" l'1-O, "la política que ens oferiran serà la de la residualització" a mans d'un estat espanyol que, al seu entendre, té una "visió allunyada i esbiaixada" del que passa a Catalunya. I ha alertat del risc que, "amb l'excusa de voler aturar l'1-O, ens prenguin tot el que tenim i el projecte de prosperitat per al futur".

Per cloure la seva intervenció, ha repetit una cita que va dir el president Puigdemont fa uns dies i que un seguidor seu de Facebook li havia escrit al mur: "Ens volen enterrats però no saben que som llavor".