El conseller de Cultura, Santi Vila, ha coincidit amb el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que la participació ciutadana del referèndum és el que li donarà solvència o no.

En el marc d'una conferència sota el títol "Política en temps de populismes", Vila ha posat l'accent que el "desllorigador" del procés té a veure amb la participació en un referèndum i ho ha qualificat de "variable clau". "Més enllà del resultat, si aconseguim una participació significativa, això serà inapel·lable", ha constatat. A més, Vila ha remarcat la importància del referèndum, ja que considera que menysprear-lo posa en risc el reconeixement de Catalunya com a nació.  

A la pregunta que si és més important la participació que el format, Vila ha respost que és "irrenunciable" garantir que els ciutadans puguin votar i ha afegit que es pot admetre negociació en el fet que "garantir el progrés dels nostres ciutadans admet moltes solucions d'ordre molt divers". També ha expressat la seva total fidelitat a Puigdemont.

El pessimisme de Santi Vila

Les paraules de Santi Vila són en relació a les declaracions de Jordi Baiget en una entrevista a El Punt Avui, en la qual s'ha lamentat que probablement no podran fer el referèndum i hauran "de fer una cosa diferent" perquè, a parer seu: "Hem tendit a menystenir l’Estat, i l’Estat té molta força, una força molt gran".

Baiget té clar que s’aprovarà una norma legal catalana perquè es pugui fer, però també que "en el minut 1 vindrà la suspensió". "Hi aniran tant en contra que potser haurem de fer alguna cosa diferent, i alguna cosa diferent es pot assemblar a un 9-N". No obstant això, seguidament ha afegit que "l’únic que farà que si fem un 9-N no sigui un 9-N és que en comptes de dos milions vagin a votar quatre milions de persones".