A la Moncloa menystenen l'acte celebrat aquest divendres al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat amb tots els membres del Govern, on aquests i 140 alts càrrecs s'han compromès –i així ho han signat– amb la celebració del referèndum i l'aplicació dels seus resultats. "És una exteriorització a la qual neguen caràcter jurídic. No aporta res diferent a allò que venien dient les darreres setmanes", ha dit el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Amb aquestes declaracions el govern de Mariano Rajoy camufla la manca de fruits que han donat fins al moment els intents d'aturar la celebració del referèndum. És el cas de l'Operació Diàleg, les promeses d'inversió en infraestructures, o les constants visites a Barcelona. Precisament, De Vigo ha intentat tapar l'acte del Govern recordant que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría es reunirà a les 19 hores amb el Gremi d'Editors de Catalunya. "El govern s'ocupa dels problemes de la gent, i això també ens agradaria que fes la Generalitat", ha dit.

Amb la determinació del president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras per seguir endavant amb el full de ruta, la Moncloa no ofereix noves respostes. "La Constitució és meridianament clara, la sobirania està en el poble espanyol. Només la Bíblia va ser escrita per durar milions d'anys. Facin una proposta de canvi de la Constitució, si es vol. Un referèndum unilateral es il·legal, ho diu el Tribunal Constitucional, el Consell de Garanties Estatutàries, els lletrats del Parlament, ho repeteix fins a la sacietat la Unió Europea. A part que és il·legal, no té efecte jurídic i polític. Que no els enganyin, que no els expliquin coses que no són", ha denunciat.

Però "la mà estesa per al diàleg" continua, com el mateix portaveu ha mirat d'il·lustrar. A més de la visita de Santamaría per donar suport a la declaració del dia de la rosa i el llibre com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, hi haurà també una visita a Tarragona dimarts vinent per celebrar una reunió preparatòria dels Jocs del Mediterrani. En aquesta trobada podria ser-hi també el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, previsiblement perquè s'hi aporti una dotació econòmica. També el mateix ministre d'Educació, Cutura i Esports, De Vigo.

La Fiscalia "independent"

El portaveu ha defensat que la Fiscalia General de l'Estat és "independent" i s'ha remès a les seves explicacions sobre si el fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, va poder obstaculitzar la investigació de l'anomenada operació Lezo. Com ha recordat el representat de l'executiu, la investigació està sota secret judicial i, per tant no es vol fer cap tipus de valoració sobre "filtracions" Això sí, Méndez de Vigo ha retirat que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, "està disposat a anar al Congrés a donar les explicacions oportunes", com reclamava l'oposició aquest dijous.