"Cop d'estat", "la pitjor de les dictadures" o "atemptat". La mateixa setmana en què les cartes enviades entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, han derivat que la Generalitat vegi "via lliure" per a la celebració del referèndum, la Moncloa no rebaixa el to i insisteix a associar la seva convocatòria amb termes propis de la bel·ligerància contra l'estat de dret i els atacs a la democràcia. Així ho havien fet abans Rajoy i la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i també, el portaveu de l'executiu central aquest divendres.

Íñigo Méndez de Vigo ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que en cas de celebrar-se el referèndum, s'estaria incorrent en un "atemptat contra l'article 1 i 2 de la Constitució", repetint fins a tres vegades la paraula "atemptat". És la resposta que el portaveu ha ofert després de ser preguntat sobre què significava que l'executiu central estigués disposat "a tot" per evitar la imatge d'urnes a Catalunya, tal com explicava el diari El País, i si això també passava per l'aplicació del 155 –com es va saber fa mesos quant a les competències educatives–, o l'ús de la força.

De Vigo ha tornat diversos cops sobre el presumpte esborrany de la llei de transitorietat, donant-li validesa –tot i que el govern català l'ha desmentit–. "Tenien un pla amagat en un calaix, com a amenaça si no s'acceptaven les seves condicions", ha dit sobre el fracàs de Puigdemont en l'intent de dur a terme una negociació bilateral. Més tard, ha afirmat que aprovar la hipotètica llei seria "inconstitucional" i anar en contra, inclús, de l'Estatut d'Autonomia. "Saben vostès que a Espanya les competències parteixen de l'Estat centralitzat", ha exposat sobre la norma d'autogovern autonòmica. 

En aquest sentit, fonts de l'executiu central asseguren que "no marxaran de gintònics" a l'agost, si és que Junts pel Sí habilita el Parlament perquè pugui aprovar les lleis adreçades al referèndum. És a dir, s'espera que estiguin pendents de què fa el govern català per poder aplicar les mesures que creguin oportunes per aturar-lo. Ningú concreta, però, quins serien aquests procediments "proporcionals", repeteixen a la Moncloa fa mesos.

El portaveu governamental ha dedicat bona part del seu discurs inicial a rellegir la carta de Rajoy a Puigdemont. Sobre això, ha instat el president de la Generalitat a mantenir el "sentit institucional". "És president de tots els catalans, no només d'una facció", ha insistit, tot i el fracàs de les missives respectives. Així les coses, fonts properes al gallec creuen que la interlocució continuarà de forma fluida entre els dos governs i no volen revelar si s'esperen més trobades en secret, o trucades al més alt nivell. "Si són secretes no es poden dir", diuen.

A la Moncloa creuen que ja haurien fet tot allò que està en les seves mans, com ara convidar Puigdemont a debatre al Congrés el referèndum. "És la via democràticament establerta", ha dit De Vigo, insinuant la possibilitat d'una reforma constitucional. "Només la Bíblia va ser feta per durar per sempre", ha ironitzat, tot i que al Parlament espanyol hi ha una majoria unionista de PP, PSOE i Ciutadans que impedeix tota reforma en aquest sentit.

L'executiu central aprofita ara dos arguments per forçar l'executiu català a renunciar al referèndum. Primer, el presumpte descens del sobiranisme, en virtut d'una enquesta publicada al diari El País. "Hi ha una majoria de catalans que creu que el govern està en mans dels secessionistes i radicals de la CUP". Segon, les paraules del president del Cercle d'Economia, sobre fer ofertes a la Generalitat davant del conflicte sobiranista. "És bo que alguns sectors diguin a Puigdemont això, nosaltres ja ens hem mogut. Estem disposats a dialogar amb llum i taquígrafs" dins del marc constitucional, ha insistit.

El PSOE "plurinacional", amb Rajoy

Davant la consecució del full de ruta, De Vigo espera el suport de Pedro Sánchez per dur a terme accions oportunes –tot i que Rajoy no l'hauria felicitat encara–. "El PSOE defensa la integritat territorial, i de la Constitució emanen tot els poders de l'Estat", ha afirmat el portaveu. Sobre això, ha carregat contra el projecte "plurinacional" de Sánchez, que passa per la reforma de la Carta Magna. "Importa la claredat. El PSOE ha governat més d'un cop Espanya i va tenir una participació molt important en la redacció del text constitucional i l'article 1 i 2", ha tancat, instant-lo a clarificar la seva postura.