La magistrada instructora de l'Audiència Nacional va dictar el passat dilluns l'empresonament preventiu de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En la seva interlocutòria, Carmen Lamela els acusava d'haver-se erigit en interlocutors de la manifestació del 20 de setembre, i que "aquest control no el van fer servir per desconvocar o diluir una concentració que havien convocat i que estava coaccionant i impedint als agents investigadors complir les ordres del jutge". Davant d'això, en el dia de la gran manifestació per la llibertat dels presos polítics, Òmnium Cultural ha publicat un vídeo que desmunta les acusacions de sedició contra els líders de les entitats sobiranistes.

En un fragment, el 20 de setembre a les 14.15 des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona, Jordi Sànchez diu: "Ha arribat el moment de la resistència pacífica. Ha arribat el moment del compromís amb la presència nostra al carrer". 

Al vespre, les 20.10, es veu Jordi Cuixart dirigint-se amb un micròfon als manifestants, demanant-los que aillin tota conducta no pacífica: "Us demanem una cosa: si detecteu algú que actua d'alguna manera violenta o actua d'alguna manera provocativa, intentant atacar els cossos de seguretat o els Mossos d'Esquadra, no ho permeteu: aïlleu-lo, detecteu-lo, i desemmascareu-lo".

De la mateixa manera, a les 21:45 a la Rambla de Catalunya, el mateix Cuixart intenta facilitar el moviment dels policies: "Els hem garantit que podrien marxar. Si us plau, tranquil·lament sortiu d'aquí i poseu-vos aquí. Amb tota la tranquil·litat del món, deixeu que la nostra policia faci la seva feina". Aquest fragment va acompanyat d'imatges de TV3 on, efectivament, pot veure's el cordó per permetre el pas dels agents.

Finalment, gairebé a mitjanit, el líder sobiranista va fer una crida pública a tornar a casa, megàfon en mà: "D'una manera tranquil·la, avui en pocs moments dissolguem aquesta convocatòria". Les imatges estan totes enregistrades.

Òmnium Cultural conclou que "l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez és una aberració jurídica i demostra que a l'Estat espanyol no hi ha separació de poders". Els considera "presos polítics al cor de la vella Europa en ple segle XXI".