"Els ous no es trenquen sols, implica o no l'ús de violència?". Aquesta era la pregunta que el fiscal de l'Audiència Nacional Vicente González Mota va fer al regidor de la CUP de Vic Joan Coma durant la seva declaració per haver dit en un ple de l'Ajuntament de la capital osonenca que "per fer una truita, cal trencar els ous".

Avui, La Directa Setembre publiquen un vídeo de la seva declaració el passat 28 de desembre en exclusiva, on es veu com González Mota li fa fins a quatre vegades la pregunta sobre trencar els ous en un to imperatiu. Coma li respon que "això és una expressió catalana que serveix per explicar que per aconseguir alguna cosa, de vegades cal anar més enllà per superar una situació injusta".

Llavors, el fiscal hi torna: "Aquest trencament, significa l'ús de la força?". El regidor de la CUP continua insistint que "mai", que mai ha volgut fer ús de la violència i González Mota intenta aclarir la seva pregunta, que a primera vista sembla que Coma ha entès perfectament: "Aquesta és una expressió que tothom coneix a Catalunya", li diu el fiscal ara en català, per afegir que si això "significa que de vegades s'ha d'utilitzar la força" perquè "els ous no es trenquen sols".

"És una metàfora", repeteix Coma, però el fiscal no es dóna per satisfet: "És una metàfora, però, implica l'ús de la força?"

Marc constitucional

Davant de les negatives reiterades del regidor de la CUP, el fiscal passa a un nou estadi. Li pregunta llavors si la truita representa el marc constitucional català i Coma li aclareix que "volem exercir el dret a l'autodeterminació i entenem que 'trencar els ous' és, si se'ns impedeix, fer tot el possible de manera democràtica i pacífica per poder-lo exercir". 

El fiscal continua amb ganes de més. "Però trencar, és trencar el marc constitucional espanyol?". Coma, visiblement calmat, torna a insistir que "no, és exercir el dret a l'autodeterminació" i afegeix: "Em sorprèn una mica que se centri en una metàfora tan vigatana, però ja m'agrada". I continua: "El que volem dir és que per superar lleis injustes i per fer-les millor, de vegades cal desobeir les lleis injustes" que, aclareix, "és desobediència civil i no violenta".

El poble català

El més anecdòtic de tot plegat és el moment en què Coma es refereix a "el poble català". El fiscal es queda llavors entre descol·locat i confós i li pregunta si per "poble català" s'entén el Parlament o la ciutadania. El regidor de la CUP li diu que és les dues coses perquè "el Parlament és l'expressió del poble català".