"Ho tornarem a fer i no en tinc cap dubte". Així de clar i contundent s'ha mostrat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, després de mil dies a presó. Cuixart ha reaparegut aquest dissabte, el dia en què sumarà el miler de nits empresonat, en un vídeo difós per l'entitat a les xarxes en què defensa que “passi el que passi, el nostre límit mai més no pot ser ni la presó ni l’exili”.

El president ha tornat a apostar per la lluita no violenta i la desobediència civil com a resposta a la "violència institucional" i ha advertit a l'Estat que el seu empresonament i el de la resta de líders independentistes "no segrestarà la voluntat democràtica del poble de Catalunya". 

Cuixart assegura que malgrat la repressió, “no hi ha en mi ni un bri d’odi ni de rancor cap a ningú” i reitera que l'entitat “continuarà lluitant incansablement al servei d’aquest país, amb els drets i la cultura com a banderes, fent de la llengua i la cultura catalanes eina d’autoestima col·lectiva i de cohesió social”.

 

En aquesta intervenció en vídeo, Cuixart explica que un dels aprenentatges d’aquests 1.000 dies empresonat és que “cal treballar per una cultura que ha de ser valenta i transgressora" i assegura que és entre reixes per ser el 10è president d'Òmnium Cultural. “Durant tots aquests mesos, un dels meus objectius ha estat mantenir la serenor i la determinació per sortir de la presó com a president de l’entitat. Per no cedir al xantatge de l’Estat, també per respecte als milers de socis i a la ciutadania en general. L’Estat espanyol no decidirà mai qui és el president d’Òmnium Cultural, perquè ni Franco no va poder acabar amb Òmnium”, ha dit.

Concentracions de suport

Des d'entitats sobiranistes com l'Assemblea, Òmnium, La Forja o Arran, s'han convocat concentracions de suport demà diumenge en denúncia de "la vulneració de drets humans per part de l'Estat". La protesta central es farà a les sis de la tarda a la subdelegació del govern espanyol a Barcelona, a la cruïlla entre els carrers de Mallorca i de Roger de Llúria a Barcelona. Durant l'acte, que s'allargarà fins les 21 hores sota el nom 'Mil raons per la llibertat', els organitzadors recolliran missatges per fer-los arribar als empresonats.