"Quan un es mor físicament, no es mor digitalment", ha assegurat aquest dimecres el conseller de Justícia, Carles Mundó, en referència a un fenomen nou associat a l'era digital que, fins ara, no estava regulat. És per això que el Parlament ha aprovat aquest dimecres, amb els vots favorables de tots els grups, un projecte de llei que permetrà regular la vida digital de les persones mortes. La llei també reconeix el valor del patrimoni de l'empremta digital i preveu mesures per evitar l'accés de menors a continguts inapropiats a la xarxa. 

Segons ha detallat Mundó, la llei respon a la incògnita de què es fa amb "l'empremta digital" que cada ciutadà deixa a Internet i a les xarxes socials després d'haver mort.

És per això que la iniciativa, tramitada per la via d'urgència i defensada pel conseller de Justícia, preveu que els testaments puguin contenir voluntats digitals i permet la designació d'un hereu digital, que esdevé l'encarregat d'administrar tots els comptes i continguts del difunt a la xarxa d'acord amb la seva voluntat, així com també en el cas d'incapacitats.

Al marge dels testaments, la nova llei també insta als pares o tutors a vetllar perquè la presència dels menors en els entorns digitals sigui l'apropiada a les seva edat i personalitat, i preveu que es pugui suspendre l'accés si hi ha un risc per a la seva salut física o mental. Aquesta mesura respon al gran impacte que generen les noves tecnologies en la ciutadania, el que suposa l'existència de "realitats noves que cal regular".

L'aprovació de la llei la situa com a "pionera a l'Estat espanyol i en el context europeu" i Mundó s'ha mostrat convençut que "serà benvinguda, encara que no resolgui tots els problemes" ni tampoc sigui permanent, ja que, de fet, el conseller ha admès que caldrà anar adaptant-la a la situació de cada moment.

La iniciativa del Govern ha estat aprovada per unanimitat, excepte en tres articles, en què Ciutadans s'ha abstingut. Alguns grups han expressat dubtes sobre certs articles i han criticat que s'hagi tramitat per la via d'urgència.

Unanimitat però escepticisme

Per part de Ciutadans, la diputada Elena Roldán ha lamentat la "urgència" amb la qual s'ha tramitat la llei i l'ha atribuïda a la voluntat de Mundó "per ser els primers a regular" aquesta matèria. "M'agradaria veure aquesta celeritat en la resta de les lleis, com la Renda de Ciutadania", ha assegurat. 

Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot, també ha mostrat un cert "escepticisme" cap a la llei, ja que aquesta no compta "amb l'actitud col·laboradora dels prestadors del servei, que ja estan posant problemes".

Des de la CUP, el diputat Benet Salellas ha coincidit amb Coscubiela en titllar la llei d'incompleta i també s'ha mostrat partidari que la llei abordés qüestions de dret públic per emparar els drets col·lectius, així com la regulació de fenòmens com el "ciberassetjament".

Rosa Maria Ibarra, diputada del PSC, i Esperanza García, del PP, han coincidit a apuntar que la llei respecta l'àmbit competencial de la Generalitat i que té com a finalitat "ajudar la ciutadania".

El diputat de Junts pel Sí Jordi Orobitg ha apuntat que la llei omple l'absència de legislació en l'àmbit dels continguts digitals i ha destacat la importància de la iniciativa també de cara als fills i tutelats, ja que dona la potestat als pares de "suspendre els comptes" dels menors.