Per a la reunió amb Podemos i Ciutadans (C's), el PSOE estudia un pla B per quadrar els números de la investidura del seu secretari general, Pedro Sánchez. Els de Pablo Iglesias insisteixen que "només suma" un govern d'esquerres a la valenciana. Els d'Albert Rivera, en canvi, volen el sí de Podemos, i al·leguen que amb l'abstenció dels morats "no seria suficient" per tirar la investidura de Sánchez endavant. Així les coses, els socialistes estan temptejant des de fa dies la via dels 143 per evitar el xoc de trens entre ambdues formacions i investir Sánchez. És a dir, una votació on 143 vots positius siguin superiors als 142 no que sumaran els 123 diputats del Partit Popular (PP), d'EH Bildu (2 escons) i ERC (9) i Democràcia i Llibertat (8). Aquests dos darrers només s'abstindrien en cas de referèndum. 

Ho insinuava la membre de l'equip negociador del PSOE, Meritxell Batet, en una conversa amb El Nacional. “L’abstenció de Podemos, efectivament, és insuficient" per tirar endavant el pacte entre PSOE i C's. Ara bé, amb els escons d'Izquierda Unida (2), Compromís (4) i el Partit Nacionalista Basc (6) podria ser "en un moment donat, suficient per investir Sánchez" explicava. Això, assumint l'abstenció d'Iglesias, i els vots afirmatius dels socialistes, taronges i Coalición Canaria, com en la darrera votació d'investidura. Batet recorda que en els últims 100 dies hi ha hagut converses amb aquestes tres formacions (PNB, IU i Compromís) i, segons ella, haurien "avançat molt la feina", plantejant-se la possibilitat que també puguin votar "una abstenció, o un sí".

Ara bé, aquesta via és difícil d'imaginar. Per una banda, els 12 diputats d'En Comú Podem mantenen el referèndum com a línia vermella. Tanmateix, els de Ferraz podrien aprofitar l'ajornament que, com va avançar El Nacional, vol fer Podemos sobre la qüestió del referèndum en les taules de negociació. Per altra banda, Alberto Garzón va afirmar que a les seves bases un acord amb C's no era allò que més els podria satisfer. Això, malgrat que els socialistes al·leguen que han inclòs punts seus en el pacte. Així les coses, el PSOE es mostra optimista. “Hi ha una voluntat per part de les dues formacions [C's i Podemos] per fer un esforç en aquesta recta final per aconseguir un govern de progrés reformista i transformador” deia Batet. A més, no seria descartable que una entesa amb el partit morat pogués obrir la porta a una entesa amb Compromís i IU.

Podemos, pastanagues

“La nostra ambició és el vot afirmatiu de Podemos, en tant que suposaria un suport molt estable i molt sòlid per al govern i les reformes que cal dur a terme”, deia la socialista. Feia referència a "el canvi en el model productiu, el combat contra la precarietat, el pacte educatiu o la transició energètica”, entre altres qüestions. Segons Batet, “és una oportunitat per sumar forces d’esquerres i dretes”. Ara bé, sobre què li oferirien a Podemos per a l'abstenció o vot positiu, explicava que hi havia "escletxes", on els morats podrien prioritzar elements que desitgessin, així com qüestions que no estan desenvolupades en un acord que "no és omnicomprensiu". 

"En política exterior hi ha moltes coses que no hi són, en matèria de regeneració democràtica o econòmica, poden introduir algun canvi", deia la socialista. Sobre si li oferirien un ministeri, ho haurien de parlar més endavant, malgrat que C's no ho vulgui. Segueix sent una idea del PSOE, tanmateix. Així les coses, sembla que Ciutadans és partidari d'aixecar-se de la taula si Podemos no li garanteix un sí, i que Podemos demanarà a C's que s'abstingui. Però Batet descarta el xoc de trens: "No crec que ningú s'aixequi de la taula". Però el fet seguirà sent un misteri fins dijous a la tarda.