El president del grup ALDE al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, ha criticat durament el nacionalisme aquest diumenge durant el seu discurs a la clausura del congrés de Cs, que ha tingut lloc a Coslada, on ha intervingut abans que el líder de la formació taronja, Albert Rivera. 

Verhofstatd és el president de l’Aliança Liberal i Demòcrata Europea (ALDE de les sigles en anglès). Val a dir que dins d’aquest grup, al marge d’estar Cs també s'hi troba el PDeCAT. Per tant, aquesta crítica als nacionalismes perifèrics podria no estar ben rebuda dins dels cercles del PDeCAT, del que a hores d’ara, és el president del grup al que pertany a nivell europeu.

Verhofstadt, que ja ha participat anteriorment en actes de campanya de Cs, ha celebrat el creixement del nombre de representants electes de la formació d'Albert Rivera i ha assegurat que no són temps per a nacionalismes i populismes que suposen fer passos enrere en el projecte europeu. "Et dic, Albert, que no estaràs sol en aquesta lluita", ha sentenciat. 

En aquest marc, ha criticat el president dels Estats Units, Donald Trump, que segons ha afirmat aposta obertament per la desintegració de la UE i el retorn del nacionalisme a Europa. "Us puc dir que és la pitjor cosa a fer, impulsar el nacionalisme a Europa. El vam tenir en el passat, i no està basat en valors, sinó en l'ètnia. Va provocar 20 milions de morts el passat segle, i no ha de tornar".

Rèplica d’Altafaj

Instants després de la clausura del congrés de Cs, Verhofstadt ha piulat un missatge on “lloava” a Cs com a moviment proeuropeu.

En veure aquest missatge, el representant del Govern català a Brusel·les, Amadeu Altafaj, li ha etzibat que aquest dilluns l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, serà “jutjat penalment” pel 9-N.