Els copresidents dels Verds/ALE al Parlament Europeu, Philippe Lamberts i Ska Keller han lamentat aquest dimarts l'empresonament dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Lamberts ha afirmat, en declaracions a l'ACN, que les detencions de Sànchez i Cuixart són “desproporcionades” i que les institucions europees s’haurien de declarar “preparades” per a una intervenció. “No podem forçar una mediació però almenys hauríem d’afirmar que estem preparats per a intervenir”, ha explicat. En la mateixa línia, Ska Keller s’ha mostrat “impactada” per la detenció dels dos líders ja que no veu el “motiu” darrere d’aquest. A més, l’eurodiputada espera que les institucions europees enviïn un missatge a favor del “diàleg” i s’ofereixin per a una “mediació”.

A més, Keller ha volgut remarcar la llarga “tradició” europea en la resolució de conflictes polítics a través del “diàleg i el compromís”. “Crec que aquest és un assumpte europeu i que Europa té molt a oferir”, ha indicat en referència al conflicte entre Espanya i Catalunya. A més, l'alemanya ha lamentat el “silenci” de la Comissió Europea (CE) i ha indicat que espera que algú al Consell Europeu que se celebra aquesta setmana a Brussel·les "faci alguna declaració" en aquest sentit.

Philippe Lamberts també ha fet referència a les institucions europees indicant que espera que es declarin “preparades” per fer “d’intermediàries honestes” per a un acord en comptes de quedar-se al “marge”. En relació amb l'empresonament de Sànchez i Cuixart, el belga ha indicat que el govern de Madrid els ha “acostumat” a actes "desproporcionats" i que s’ha de reconèixer que la situació a Catalunya és un problema “polític”. “En comptes de demanar als jutges que ho solucionin potser seria hora que els polítics, polítics adults i seriosos, s’asseguin junts a la mateixa taula per intentar resoldre el problema polític”, ha sentenciat.