El premi Nobel peruà Mario Vargas Llosa ha assegurat que una Catalunya independent seria "un païset molt menor, molt marginal i governat per fanàtics". Aquesta dura opinió, molt en la línia en què sempre s'ha manifestat Vargas Llosa, ha estat publicada en una entrevista amb l'agència alemanya DPA. 

A la mateixa conversa, l'escriptor es mostra escèptic sobre les possibilitats reals que Catalunya arribés a independitzar-se. "No crec que es materialitzi la ruptura. El nacionalisme és un anacronisme. Justament en aquesta època, justament a Europa, on s'està construint una Europa sense fronteres", defensa Vargas Llosa.

Segons la seva opinió, és aquesta mateixa construcció d'una Europa integrada el que "fa que la crida de la tribu sigui molt forta" i arran d'això "sorgeixen aquests moviments nacionalistes, que són creacions molt artificials, apel·lant als pitjors instints i apel·lant a la demagògia". Mario Vargas Llosa inclou "el fenomen de Catalunya " dins d'aquest grup, a la vegada que l'assimila a moviments en contra de la integració europea.

L'escriptor recorda amb nostàlgia com era Barcelona en els cinc anys que ell hi va viure, durant el franquisme. En aquell moment, el nacionalisme català era "insignificant, era considerat un moviment reaccionari, de nostàlgics del passat". El premi Nobel ha estat entrevistat amb motiu de la presentació de la traducció a l'alemany de la seva última novel·la, 'Cinc cantonades'.