El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha reunit aquest dijous amb el seu homòleg a Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i tots dos han sortit de la trobada fent una crida a la unitat del socialisme. Vara ha assegurat que de la mateixa manera que no concep “Espanya sense Catalunya”, no entén un PSOE “sense anar de la mà del PSC”.

L'extremeny ha dit que ell i Iceta miren “cap al mateix lloc” i s’ha mostrat convençut que conjuntament sabran trobar el que cadascú pot aportar al socialisme espanyol. Per la seva banda, Iceta ha fet una crida a la unitat i ha esperat que el partit surti del congrés del juny “cohesionats” i “com a organització que comparteix un projecte”.

La ruta d'Iceta

Iceta ha continuat així amb les trobades amb els diferents líders territorials que va començar amb la líder andalusa del PSOE, Susana Díaz, després que el PSC votés de manera diferenciada en la investidura de Mariano Rajoy. 

En la roda de premsa posterior a la trobada, Vara ha considerat que actualment “és temps de ciment i no de dinamita” i ha instat a “aprofundir en la complexitat per buscar punts de trobada”. Ha rebutjat també que es pretengui que els catalans canviïn els seus sentiments a través de legislar i ha assegurat que és un camí equivocat dir als catalans com s’han de sentir. “Si això ho entenem, haurem entès el problema”, ha dit.

L’extremeny ha assegurat que no sap al 100% el que s’ha de fer, però ha afegit que sap “el que no s’ha de fer”. “El que no s’ha de fer és mirar cadascú cap a un lloc diferent”, ha declarat, al temps que ha dit que tant ell com Iceta miren “cap al mateix lloc”. 

El català ha assegurat sentir-se “molt a prop” de la resta de socialistes i ha agraït a Vara que el mantingués informat de la Conferència de Presidents tenint en compte que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va decidir “de manera equivocada” no participar-hi. El primer secretari del PSC ha assegurat que això és possible gràcies a la “unitat de mirada” que comparteixen dins del socialisme espanyol. Iceta ha explicat que amb la visita volia explicar la situació de la política catalana, compartir les seves preocupacions i buscar complicitats. 

Congrés del PSOE

En ser preguntats per la possibilitat que l’ex-secretari general del PSOE es presenti a les primàries del partit, Vara ha afirmat que “té dret a fer-ho” i ha afirmat que té tot el seu “respecte”. Ha reclamat que “tothom pugui parlar amb llibertat” i ha lamentat els insults i les “reaccions airades” que rep ell per expressar el seu posicionament. Ha dit també que com a primer secretari garantirà que tots els candidats tinguin “el mateix tracte i oportunitats”, i ha afegit que donarà la seva opinió. 

Iceta ha reiterat que es mantindrà en una posició de “neutralitat” i ha fet una crida a abordar el procés “des de la llibertat, el respecte i la voluntat unitària”. El socialista ha assegurat que és “indiferent” quants candidats hi hagi a les primàries i ha afegit que l’important és “que redundi en enfortir el projecte socialista”.