El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha considerat avui que la condemna d'inhabilitació a l'expresident de Catalunya Artur Mas i a dues exconselleres del seu govern per la consulta del 9-N és "la culminació d'un despropòsit".

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a dos anys d'inhabilitació Mas per un delicte de desobediència i a un any i nou mesos l'exvicepresidenta Joana Ortega, així com un any i mig a l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau.

El lehendakari ha expressat la seva solidaritat amb els tres càrrecs inhabilitats, especialment amb Mas, que "mereix" el seu "respecte i consideració com a responsable polític i institucional de referència del poble català".

"Cap inhabilitació impedirà que el poble català pugui seguir expressant, en llibertat i de forma majoritària, les seves idees i aspiracions polítiques, ni tampoc impedirà la demanda del poble català de poder decidir el seu futur", ha escrit Urkullu en un article publicat al seu compte de Facebook.

Ha defensat que la judicialització de la política no solucionarà "una qüestió de naturalesa política" i que en el cas català "correspon" als càrrecs polítics i institucionals "donar curs de solució a les demandes de la ciutadania".

El lehendakari ha emplaçat a més l'Estat que "prengui consciència de la seva pròpia realitat plurinacional" i que "actuï en conseqüència", alhora ha advertit que "la via de la negació, la imposició i el recurs judicial permanent està allunyant qualsevol via de solució".

Ha reclamat per això un "acostament institucional i polític que propiciï "el diàleg i la negociació com a eina per resoldre aquest problema des de les vies que ofereix la democràcia".