Iñigo Urkullu ha jurat avui com a lehendakari sota l'arbre de Gernika, el roure nou plantat l'any passat, amb la mateixa fórmula -similar a la utilitzada pels nacionalistes des de José Antonio Agirre-, i el mateix ritu que en la seva primera jura de fa quatre anys.

Entre els presents, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el president del Govern, Carles Puigdemont, que s'han assegut junts durant la cerimònia i han estat parlant mentre esperaven que comencés. Puigdemont ha signat el llibre d'honor de la casa de Juntes Generals de Biscaia.

El lehendakari ha prestat el jurament tradicional, amb les lleugeres modificacions, utilitzat el 1936 pel primer lehendakari, José Antonio Agirre, únicament en eusquera i sobre sengles exemplars de l'Estatut de Gernika i del Fur Vell de Biscaia.

La frase utilitzada per Urkullu diu en eusquera: "Apal apalik, Jaungoikoaren eta gizartearen aurrean, euzkolur gainean zutik, eta Gernikako haritzaren azpian, asaben gomutaz, herri ordezkari zareten zuen aurrean, nire agintea zintzo beteko dudala, zin dagit" (Humil davant de Déu i la societat, dempeus sobre terra basca, sota el roure de Gernika, en record dels avantpassats, davant de vosaltres, representants del poble, juro exercir fidelment el meu càrrec).

Puigdemont, aplaudit

Puigdemont ha arribat passades les 11.40 hores a la Casa de Juntes de Gernika on ha estat rebut entre aplaudiments per un grup de persones congregades als voltants del recinte. El mandatari català assistirà d'aquesta manera a l'acte d'investidura del lehendakari, Iñigo Urkullu, que està previst que arrencarà passades les 12.00 hores.

A l'interior del recinte es troben ja els més de 300 convidats que assistiran a l'acte de jura. Entre els quals hi ha destaca la presència dels presidents de les Canàries i Navarra, Fernando Clavijo i Uxue Barkos.