El lehendakari Iñigo Urkullu s'ha posat aquest dimarts a disposició del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, per a mediar el conflicte entre Catalunya i Espanya. Urkullu s'ha ofert a Juncker per carta, on defensa que l'1-O "ha convulsionat no només Catalunya, sinó un estat de la UE i la pròpia UE".

En l'escrit avisa al president de la CE que es tracta d'un problema de "proporcions històriques" i que si no s'aborda "amb rigor i visió política", segons subratlla, "pot desencadenar escenaris delicats també per a la Unió Europea". "La meva preocupació és important i considero, amb el degut respecte i responsabilitat, que la Unió ha d'impulsar el desbloqueig" i, en aquest, sentit recorda que les seves crides a Rajoy i al Rei "estan tenint com a resposta el silenci o no la resposta que estimo per a la convivència de realitats nacionals diverses i l'evitació de la fractura social".

Crític amb el Rei

Urkullu‏ es va mostrar "perplex" ahir després del discurs del monarca, on aquest va acusar la Generalitat de "fracturar" la societat catalana i intentar "apropiar-se" de les institucions de Catalunya. 

En un discurs atípic, el monarca ha assegurat creure que la situació “d’extrema gravetat” a Catalunya fa necessari que els poders de l’Estat assegurin “l’ordre constitucional”, tot insinuant una possible aplicació de l'article 155 de suspensió de l'autonomia.