El govern basc ha apostat per una "solució política negociada" a Catalunya però sense fer referència a un referèndum. En un comunicat, el govern d'Íñigo Urkullu ha considerat que la manera de gestionar el conflicte en els darrers dies "ha desbordat alguns límits" i ha reivindicat que "ni la imposició ni la via judicial, i molt menys la via penal, són la solució". Ha afegit que cal traslladar el conflicte d'un marc d'"enfrontament agonístic" a un altre de "diàleg polític i institucional" i evitar qualsevol forma de fractura social o política. Per això, afirma que la responsabilitat és "articular mecanismes consensuats per a que les societats i els pobles puguin expressar la seva voluntat sobre el seu futur".

L'executiu basc manifesta que fins el moment s'ha pronunciat amb "prudència i respecte" pel que fa a la via i les decisions presses per la societat i les institucions catalanes. Afegeix que ha defensat el diàleg i la negociació política com la millor via per trobar una solució, apuntat el model escocès "com un referent per conjurar el principi de legalitat amb el democràtic" i explica que ha decidit fer un "pronunciament exprés" després que s'hagin "desbordat" alguns límits en la manera d'afrontar el conflicte. 

Arribats a al situació actual, el govern basc afirma que el primer cas que cal donar és el reconeixement de l'existència d'un conflicte entre voluntats socials majoritàries, que pel que fa al seu projecte nacional "es manifesten de formes divergents a Catalunya, Euskadi i la resta de l'Estat espanyol". En el cas català, es reclama passar "del carreró sense sortida a la mesa de diàleg" amb l'objectiu d'evitar no només una fractura social o política interna sinó també entre territoris i institucions.

L'executiu d'Urkullu proposa promoure "un procés de diàleg polític i institucional" que permeti "conciliar democràticament" les aspiracions majoritàries de les societats espanyola, basca i catalana. "El govern espanyol hauria d'obrir la porta a una solució política negociada. La voluntat de diàleg es demostra amb gestos molts senzills. Tan senzills com obrir la porta al diàleg, amb voluntat d'entesa i acord", conclou.