El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha assegurat que li agradaria "un Estat basc independent de set territoris", inclosa la Comunitat Autònoma Basca, Navarra i el País Basc francès, en una UE de sobiranies compartides. A més, ha indicat que pactar amb EH Bildu és una opció, però ha recordat que el seu model socioeconòmic és "contraposat" al del PNB.

En una entrevista concedida a RNE, Urkullu ha assenyalat que la seva pretensió és "continuar construint més autogovern des d'una interpretació que els tres territoris de la Comunitat Autònoma Basca" formen part "d'un poble basc que té consciència política i voluntat de ser una nació".

"Però que, en el context internacional en el qual vivim i mirant a Europa, sabem quina és la realitat que ens afecta a tots, siguin estats o no, i que, a partir d'allà, des d'una interpretació que hi ha uns drets històrics que ens assisteixen, i que estan respectats i emparats per la mateixa Constitució Espanyola en la seva disposició addicional primera, volem continuar adequant, actualitzant, modernitzant i aprofundint en l'autogovern", ha dit.

Estatut incomplert

Després d'assenyalar que 37 anys després l'aprovació de l'Estatut, "continua incomplet", ha manifestat que necessita una actualització. Segons el seu parer, un referèndum unilateral "no és una opció o un camí viable". "Nosaltres estem plantejant una consulta legal i pactada i, a més, dins d'un plantejament d'aprofundiment en l'autogovern", ha afegit.

El lehendakari ha reclamat que Euskadi "pugui tenir una capacitat de relació major amb altres territoris si així ho desitgen aquests territoris, sigui Navarra, sigui el sud de l'Estat francès, des d'una concepció d'Euroregió".

Iñigo Urkullu ha destacat que "existeix un poble basc format per set territoris bascos que, majoritàriament, els seus ciutadans tenen consciència de voler pertànyer a una única nació, que això derivaria en una estructura jurídica d'un Estat basc".

A mi m'agradaria ser un Estat tan independent com és l'espanyol, com és el francès o l'italià. I em pregunto: hi ha algun estat a la UE que realment sigui independent totalment?", ha afegit. En tot cas, ha assegurat que li agradaria que els bascos "dels set territoris" tinguessin "un grau de sobirania, tant com qualsevol altre Estat membre de la Unió Europea".