La Universitat de Ginebra ha organitzat aquest dimecres al matí una taula rodona per debatre sobre "El dret legítim de Catalunya per a decidir", informe publicat recentment per diversos acadèmics respecte l’autodeterminació catalana.

El debat ha comptat amb la participació de Nicolas Levrat, professor de Dret Europeu i Internacional a la Universitat de Ginebra i un dels autors de l'informe.

Levrat, juntament amb altres experts, defensa en el text que el referèndum és la manera més "directa i legítima" d'exercir el dret a decidir. Els acadèmics afirmen també que la llei del referèndum "respecta adequadament els estàndards internacionals".

En el debat també hi ha participat Sébastien Farré, doctor i director del centre Maision de l'histoire (UNIGE) per la difusió de la recerca històrica de la Universitat de Ginebra.

La taula rodona ha estat moderada per Frédérico Esposito, director de l'Observatoire universitaire de la sécurité (OUS) i professor al Global Studies Institute de la Universitat de Ginebra.

L'informe en qüestió, encarregat pel Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, va ser elaborat per un comitè internacional d'experts de les universitats de París, Ginebra, Minho i Washington.

Des de la perspectiva del dret internacional, asseguren en el text publicat, "sembla clar" que no hi ha cap tipus de prohibició que impedeixi a una entitat subestatal decidir el seu destí polític "consultant la voluntat de la seva gent" i constaten que hi ha nombrosos casos en què entitats subestatals han expressat la voluntat de la seva població respecte a la independència "amb el consentiment de l'estat i sense".