Centenars de milers de persones han respost a la crida de Societat Civil Catalana i dels partits unionistes i han desbordat el centre de Barcelona aquest diumenge. La convocatòria apel·lava a “recuperar el seny” i dir “prou” a l'independentisme. A l'hora de la veritat, el càntic més corejat i més repetit ha estat el que han popularitzat dies enrere els sectors més ultres: “Puigdemont a prisión”. Aquest cop, després dels esdeveniments d'aquesta setmana, alguns han afegit noms a la llista de desitjos: “Y Trapero también”.

En resposta a les grans mobilitzacions independentistes, l’unionisme ha volgut exhibir múscul amb una manifestació que ha arrencat a la plaça d’Urquinaona i ha acabat a l’Estació de França, amb el discurs de tancament de l’escriptor peruà i Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa. A ell s’hi ha sumat una àmplia representació de polítics unionistes, que han encapçalat la protesta.

N.T.

Per part del PP, entre altres, s’hi ha pogut veure la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i l’expresident balear José Ramón Bauzá. Ciutadans hi ha acudit amb els seus líders a Espanya i Catalunya, Albert Rivera i Inés Arrimadas. El PSC, que ha fet equilibris a l’hora de cridar a assistir-hi, ha estat representat pel secretari d’organització, Salvador Illa.

“Luego diréis que somos cinco o seis”, també han cridat en moltes ocasions els manifestants unionistes. Les imatges mostren la manifestació més gran de l’unionisme a Catalunya. Guerra de xifres: l'organització parla de gairebé un milió de persones i la Guàrdia Urbana l'ha rebaixat a 350.000. Molts dels convocants havien fet crides a venir des d’altres punts de l’Estat espanyol a Barcelona. A les rodalies de la concentració s’hi han pogut veure molts autocars vinguts de comunitats autònomes veïnes, com el País Valencià o l’Aragó, però també des de Madrid.

Entre crits de “jo també sóc català” o “el silenci s’ha acabat”, les centenars de milers de persones que hi han anat s’han reivindicat com una majoria silenciosa a qui el Govern català ignora i margina. A més de Vargas Llosa, que ha denunciat un cop d’estat, també hi ha intervingut Josep Borrell, expresident del Parlament Europeu, que ha rebaixat les expectatives dels manifestants: “A la presó només hi va qui diu el jutge”. En contra de les crides al boicot, també ha demanat consumir cava català.

Mani unionista Sergi Alcàzar

Mani unionista Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

La policia espanyola va tenir un paper protagonista fa una setmana i l'ha tornat a tenir aquest diumenge. Ja de camí a la manifestació, els molts manifestants que passaven per davant la delegació del Govern espanyol, rumb a Urquinaona, aprofitaven per felicitar i abraçar els agents de la Policia Nacional espanyola. A la prefectura de la Via Laietana, els donaven flors. I quan l'helicòpter del mateix cos policial sobrevolava diversos punts de la manifestació, l'aplaudien efusivament. "Aquesta és la nostra policia", cantaven.

En canvi, els Mossos d'Esquadra, que protegien la seguretat dels concentrats, han estat rebuts a crits de “traïdors” i "brossa". El major Josep Lluís Trapero és dels qui més ha rebut.

Mani unionista Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Un altre dels càntics més repetits és el de “¿dónde está TV3?”. Concretament, la televisió pública catalana estava connectant constantment en directe amb la manifestació unionista, la més multitudinària que s'ha vist a Catalunya, a distància de les del 12 d'octubre.

A més dels partits unionistes amb representació parlamentària, altres formacions i organitzacions ultres i feixistes havien cridat a manifestar-se diumenge, com és el cas de Falange, Democracia Nacional o Somatemps. No obstant això, no s’hi ha vist gaire simbologia franquista. Els mateixos convocants havien ordenat expressament portar només banderes catalanes, espanyoles i europees, veient que podia passar com en altres concentracions unionistes. Els mateixos ultres havien demanat a través de les xarxes socials seguir les instruccions de l’organització. Però no s'ha pogut evitar del tot.

mani unionista Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar