Barcelona ha acollit aquest migdia una nova concentració unionista amb motiu del Dia de la Constitució espanyola. La cita, convocada per l'entitat D'Espanya i Catalans, no ha aconseguit aplegar ni mig miler de persones en el transcurs entre la plaça d'Urquinaona i la plaça de Sant Jaume de la capital catalana.

Entre els manifestants s'han sentit consignes com "Catalunya és Espanya" i altres crits dirigits contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Durant el transcurs de la marxa han estat molts els turistes sorpresos per la presència de banderes espanyoles. Un dels manifestants explicava a una parella italiana: "La casta que té el poder vol la independència, però nosaltres som aquí per defensar la Constitució. Són un nacionalsocialisme català", sentenciava davant l'atenta mirada dels dos joves. 

Alguns manifestants lamentaven, això sí, la poca presència de partits polítics a la manifestació. "C's, el PP i el PSC sempre havien volgut anar junts, però ara sembla que cadascun va pel seu cantó. Així no farem mai res", explicava la Rosa, una manifestant que assegura que mai ha fallat a la cita. Només la diputada del PP María José Cuevas s'hi ha deixat veure. Pel camí, a la Via Laietana, els concentrats han fet dues parades: la primera, davant la Prefectura de la Policia Nacional, per exclamar: "Aquesta és la nostra policia", i la segona, una mica més avall, per escridassar uns veïns que mostraven estelades des del balcó.

Prendre el Govern a l'independentisme

Arribats a plaça de Sant Jaume, davant les seus de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, un dels representants de l’entitat organitzadora, Clemente Polo, ha pres la paraula per assegurar: “Dins de l’edifici de la Constitució hi podem viure tots” i ha exigit a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que no es reuneixi amb el Govern mentre “Puigdemont no renunciï a la consulta vinculant”. “Mentre segueixin endavant el Govern espanyol ni pot ni s’hi ha de reunir. Fins i tot si desisteixen de fer-ho, el Govern d’Espanya farà bé d’anar amb peus de plom per evitar que es creïn greuges entre espanyols i es donin recursos per tornar a impulsar els independentistes”, ha reclamat.

Polo també ha aprofitat el torn de paraula per carregar contra l’Assemblea d’Electes de Catalunya, assegurant que “només hi ha representats els rufianescos catalans partidaris de la secessió”.

Per al representant de D’Espanya i Catalans, l’única manera d’assegurar que no es proclami la independència és “prendre democràticament” el Govern als independentistes. “Hem de convèncer la majoria de catalans, si actuem amb intel·ligència i tenacitat ho podrem aconseguir”, ha dit abans d’acabar el discurs amb un: “Constitució, l’any que ve serem aquí per celebrar-ho!”. Durant el manifest, un dels concentrats ha interromput Polo reclamant que se suspengui l’autonomia.

La marxa ha estat acompanyada de música espanyola i també s'hi han pogut veure demostracions de castellers organitzades, més o menys espontàniament, entre els assistents. Com és habitual en aquestes convocatòries, molts dels assistents lluïen indumentària amb simbologia unionista.