Ciutadans, PSC i PP han abandonat el ple just abans de la votació de la llei del referèndum, per mostrar la seva disconformitat amb l'aprovació d'aquesta llei i amb la manera com s'ha tramitat. Els grups han qualificat aquesta llei, a més d'"il·legal", de "fraudulenta" i "demencial". La votació, que s'ha saldat amb els vots afirmatius de JxSí i la CUP, ha arribat després d'hores de batussa parlamentària i de l'intent de l'oposició d'impedir la votació.

En el seu parlament, la líder de ciutadans, Inés Arrimadas, ha assegurat que la llei del referèndum és "il·legal" i "demencial". A més, ha denunciat que, a parer seu, el Parlament ha actuat com "la gestoria de Junqueras i Puigdemont" en aquest procés. La líder de Ciutadans també s'ha dirigit durant el seu discurs a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ha assegurat que "ha estat vergonyós haver-li de recordar que ja no és la presidenta de l'ANC". 

El líder del PSC, Miquel Iceta, per la seva banda, ha fet una intervenció de to més calmat, però ha assegurat que l'aprovació d'aquesta llei és una "mala notícia per al país" que pot causar "un mal profund i durador". A més, el socialista ha acusat els independentistes d’estar “erosionant les institucions catalanes" i ha manifestat que creu que Catalunya entrarà ara en una etapa de "desconcert" i "desànim". 

Finalment, el líder del PP Català, Xavier García Albiol, ha qualificat la llei de "fraudulenta" i "perversa" i ha titllat Puigdemont i Junqueras de "covards, superbs i irresponsables" per voler fer un "cop a la democràcia". Albiol ha manifestat que l'aprovació de la llei "és una greu irresponsabilitat que situa Catalunya fora de la llei", però ha volgut deixar clar que el referèndum independentista no tirarà endavant. En aquest sentit, ha assegurat que el govern espanyol no permetrà que el referèndum tingui lloc i ha amenaçat els líders independentistes. "Si segueixen amb aquesta estafa democràtica tinguin molt clar que patiran les conseqüències", ha assegurat Albiol.

CSQP es queda i s'absté

Per contra, l'altre partit de l'oposició, CSQP, sí que s'ha quedat a la votació, tot i l'enganxada amb els seus companys de Podem, i s'han abstingut a la llei. El president del grup parlamentari, Lluís Rabell, ha recordat que "el referèndum no reuneix les condicions de la Comissió de Venècia" i ha criticat també la manera com s'ha tramitat la llei. Tot i això, no han volgut oposar-se frontalment a la norma i han decidit abstenir-se. "La imposició de la majoria d'un procediment antidemocràtic vulnera la llei", ha assegurat Rabell, que ha advertit que la "fractura" que deixa aquesta aprovació "es pot acabar traslladant a la societat catalana".