La Comissió Europea ha reiterat aquest dilluns la seva posició de respecte a l'"ordre constitucional i jurídic d'Espanya" i ha defensat que les mesures aprovades pel govern de Mariano Rajoy en aplicació de l'article 155 de la Constitució per tornar la legalitat a Catalunya "s'inscriuen precisament en aquest context constitucional".

"La posició (nostra) és ben coneguda. Sempre hem dit que respectem l'ordre constitucional i jurídic d'Espanya. I les mesures a què fa al·lusió s'inscriuen precisament en aquest context constitucional", ha subratllat en roda de premsa el portaveu en cap de la Comissió Europea, Margaritis Schinas.

Així s'ha pronunciat el portaveu del president de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, en ser preguntat si Brussel·les estima que la destitució del Govern català i la intervenció dels Mossos d'Esquadra i dels mitjans de comunicació públics respecten l'Estat de dret.

Schinas ha insistit que la posició de la Comissió "és ben coneguda des del 2 d'octubre sobre aquesta qüestió" i ha estat defensada pel mateix Juncker "en diverses ocasions públicament", inclòs "divendres passat a Oviedo, amb els altres presidents de les institucions de la UE" quan tots ells van fer pinya amb l'Estat de dret a Espanya.

També, ha recordat, el vicepresident primer de l'Executiu comunitari, Frans Timmermans, ha defensat la posició de la Comissió fa unes setmanes durant el debat en el ple de l'Eurocambra sobre la crisi a Catalunya després del referèndum d'independència de l'1-O.

"Ningú no reconeixerà una Catalunya independent"

En aquest debat, celebrat el passat 4 d'octubre, Timmermans va deixar clar que la consulta a Catalunya "no va ser legal" i va admetre que "sostenir" l'Estat de dret "de vegades requereix l'ús proporcionat de la força".

A més, l'Executiu comunitari ha deixat clar que una Catalunya independent sortiria immediatament de la Unió Europea. El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, ha deixat clar a més que "ningú" a Europa no reconeixerà la independència de Catalunya.