Unió es veu abocada a un concurs de creditors en no haver aconseguit un acord amb les entitats bancàries, amb les quals acumula un deute de 19 milions d'euros. En una carta a la militància, el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha informat que li "fa mal" comunicar que no han aconseguit tancar "el conveni amb els creditors", fet que obliga el partit a "continuar el procés concursal".

La pèrdua de representació al Parlament i a les Corts, sumada a la fuga de regidors i militants des de la seva ruptura amb CDC el 2015, va agreujar encara més la situació dels comptes d'Unió, el deute de la qual ascendia a 19 milions d'euros, la qual cosa va obligar a la direcció democristiana a anunciar al març que se sotmetien a un preconcurs de creditors que, esgotat el termini legal, passarà a ser ara un concurs de creditors.

Espadaler explica en la missiva que aquesta última setmana de juliol acabava el termini per tancar un acord amb els creditors, després d'haver impulsat altres mesures d'ajustos, com un ERO, la reducció de despeses o la posada en venda de la seva seu central, tot això amb la finalitat d'intentar garantir la viabilitat econòmica de la formació. Però "finalment no hem pogut tancar el conveni amb els creditors, la qual cosa ens obliga a continuar el procés concursal", ha assenyalat.

Espadaler ha admès que "és temps d'assumir la realitat per difícil que sigui, de gestionar-la amb honestedat i intel·ligència política i, sobretot, de mirar cap endavant" i ha agraït la tasca realitzada per l'equip que ha portat les negociacions per intentar, sense èxit, evitar el concurs de creditors i, malgrat les dificultats econòmiques, ha manifestat la seva convicció que les idees que defensa Unió "continuen sent perfectament viables i més necessàries que mai".

"Que estiguem al final d'un camí o al principi d'un renovat projecte és una decisió que està a les nostres mans", ha conclòs el secretari general d'Unió.

Arbitrat per l'autoritat judicial

Unió es va retirar de la batalla de les segones generals del 26 de juny, després de perdre representació al Parlament el 27-S i al Congrés el 20-D, però pretenia reformular-se internament per competir en les pròximes catalanes.

No obstant això, tot dependrà de si surt viva del concurs, per una possible quitança del deute, o acaba, en canvi, en liquidació aquesta formació, que va presidir ininterrompudament Josep Antoni Duran i Lleida des de 1987 i fins a principi d'aquest any.

El concurs de creditors és el procediment legal, sense antecedents en partits polítics, que s'origina quan una persona física o jurídica esdevé en una situació d'insolvència a la qual no pot fer front a la totalitat dels pagaments que deu.

En aquesta nova fase, l'històric partit estarà arbitrat així per l'autoritat judicial, que limitarà les seves despeses, sobretot els extraordinaris, sense haver aconseguit un acord previ amb els bancs, que sostenen la més gran part del deute de la formació democratacristiana.