Mas i Gispert a la compareixença al Parlament / CARLES BADIA

La Guàrdia Civil ha anat a primera hora del matí a buscar l’extresorer de CDC Daniel Osàcar a casa seva. Immediatament l’han traslladat en un cotxe blanc al jutjat del Vendrell per prendre-li declaració en el marc de l’operació Petrum. Aquesta ha estat la primera novetat del cas que ha irromput als informatius matinals i el titular de fons amb què ha començat a dos quarts d'onze la compareixença d’Artur Mas a la Diputació Permanent del Parlament.

Mas ha comparegut davant l’òrgan de govern de la Cambra entre legislatures amb la voluntat de donar explicacions detallades sobre les condicions legals en què es fan les concessions públiques a Catalunya i que, segons ell, fan impossible cap irregularitat. Era la resposta a l'operació policial que dimecres va provocar l'escorcoll de la seu de CDC i una dotzena de detencions. Només un dels detinguts, el tresorer del partit, Andreu Viloca, està a la presó després que el jutge hagi al·legat risc de destrucció de proves.

“O vostès em demostren en algun moment que hi ha tracte de favor en les adjudicacions o, si no, no hi ha tema més enllà de la pura especulació o les ganes de fer mal”, ha advertit Mas després de detallar totes les mesures adoptades pel Govern per garantir la transparència i insistir que després de deu anys d’investigació no s’ha pogut demostrar res contra CDC.

Responsabilitats

Però la resta de grups volien més. Començant per ERC, que abans de començar la compareixença li ha fet saber que demanaria la dimissió de la comissionada de Transparència, Núria Bassols, esposa d’un dels detinguts en l’operació Petrum. I així ho ha fet. “Volem que assumeixi la responsabilitat de fer net”, l’ha emplaçat la portaveu republicana, Marta Rovira. Al costat de Rovira, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha seguit la intervenció de Mas i dels grups.

Tot seguit ha arribat el torn del socialista Miquel Iceta. “Considera senyor Mas que en aquest context vostè està en condicions de tornar a presidir la Generalitat?”, l’ha interrogat. El líder del PSC ha estat el primer que l'ha emplaçat a renunciar a les seves aspiracions a la presidència, i ha marcat un camí que han enfilat tota la resta de portaveus de l'oposició. El popular Santi Rodríguez –“ni que sigui per un rampell de sentit polític, renunciï a la presidència de la Generalitat”-, l’ecosocialista Joan Herrera –“vostè avui té menys autoritat i el millor que pot fer és un pas enrere”– i la cap de C's Inés Arrimadas –“Creu que és bo per a Catalunya que vostè sigui el pròxim president?”–.

Sentit democràtic

“Realment dec estar fent molta nosa perquè totes les seves intervencions acabin igual”, s’ha lamentat Mas. El president ha recordat que fa dos mesos, quan va comparèixer davant la Cambra el 2 de setembre arran de l’escorcoll a la fundació de CDC, ja li van demanar que plegués, però ha matisat que entre aquella compareixença i l’actual hi ha una diferència: s’han celebrat eleccions i ha obtingut el suport de 1.600.000 persones que han avalat la candidatura que el proposa com a president. “És un gran sentit democràtic dir-me que plegui després d’haver tingut aquest suport a les urnes?”, s’ha preguntat.

Davant la Diputació Permanent només han pogut intervenir els grups que compten amb representació al Parlament sortint. Fins dilluns no es constituirà el nou hemicicle. Per això, els responsables dels nous grups de la Cambra, que encara no han tingut ocasió de recollir l'acta de diputats s’han hagut de conformar amb seguir el ple com a convidats. Entre ells, Antonio Baños de la CUP i Lluís Rabell de Catalunya Sí que es Pot.

El líder de la CUP ha assegurat als passadissos de la Cambra que Convergència està tacada de corrupció i que el grup cupaire no canvia les seves conviccions pel nombre de detinguts que té CDC.

La reunió de Mas i Pujol

Un dels elements polèmics de la compareixença ha estat la notícia que Mas estava reunit amb l’expresident Jordi Pujol dimecres, a l’hora en què van començar els escorcolls a CDC per l’operació Petrum. Diferents grups han preguntat si era certa la informació.

El president en funcions ha reconegut que aquesta trobada s’havia produït a les 9 del matí de dimecres i que va marxar a les 11 hores, quan el van avisar del que estava passant a la seu del partit. “És que és un delicte? I el tornaré a veure [a Pujol]. On és el delicte?”, s’ha preguntat.

Fonts del Govern han explicat a El Nacional que la trobada es va celebrar a casa d'un empresari amic de l'expresident per desig d'aquest, a qui li resulta difícil tornar al Palau de la Generalitat després de tota la polèmica en què es troba implicat ell i la seva família. Igualment aquestes fonts admeten que tots dos han celebrat cinc trobades que argumenten per la relació personal que han mantingut durant molts anys.

Davant la constatació que els seus moviments són tan públics, Mas ha tensat una mica més la intervenció i s’ha qüestionat si està sent objecte d’un seguiment: “És que hi ha seguiments especials? Per part de qui? I per què m’hi fiquen a mi pel mig?".

Guerra bruta

No ha estat una acusació velada. El president no ha tingut inconvenient a denunciar guerra bruta del Govern espanyol i ha insistit a emmarcar les investigacions de què està sent objecte el seu partit en el procés polític que viu Catalunya, a més d'advertir que “tenim un Estat que quan ha de fer servir les seves clavegueres ho fa a fons”.

L'Executiu espanyol ha respost de manera gairebé immediata. Se n'ha encarregat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha aprofitat la roda de premsa posterior al consell de ministres per advertit que les acusacions de Mas són impròpies d'un governant i no respecten els ciutadans. La número dos del Govern espanyol l'ha acusat de voler-se presentar com a víctima i no assumir les seves responsabilitats.

L'acusació més contundent al Parlament contra la intervenció de l'Estat ha estat, però, la del portaveu de CDC, Jordi Turull, que ha assegurat que el seu partit no plegarà veles, “per més que usin armes convencionals o no convencionals”.

Malgrat la contundència del portaveu, la compareixença davant la Diputació Permanent ha deixat clar que les tensions internes i externes del procés no cauen en sac foradat.

A partir de dilluns seran nous diputats els qui recolliran les seves actes com a parlamentaris i s'ubicaran en els escons que aquest mateix matí els ha assignat la Mesa de la Cambra. No obstant això, amb tota seguretat el debat serà el mateix, però amb uns graus més de crispació.

Minuts abans d'acabar la reunió de la Diputació Permanent s’ha sabut que Daniel Osàcar havia quedat en llibertat amb càrrecs. Un conductor del partit l’esperava a la porta del jutjat i se l’ha endut de tornada a Barcelona tan bon punt ha sortit.