"Dilluns 23 d'octubre del 2017 d'aquest mes d'octubre que no oblidarem mai. Oblidarem declaracions, oblidarem opinions. Però no oblidarem els fets. Els fets. No oblidarem la violència de l'1 d'octubre contra persones pacífiques que volien votar. No oblidarem les taules i les portes trencades als col·legis electorals, metàfora de les taules i portes trencades a la voluntat de milions de persones en aquest país. No oblidarem la negació d'aquesta violència, ni els escorcolls, ni els boicots informàtics a les nostres institucions".  Així arrencava aquest dilluns l'editorial amb què Mònica Terribas obre cada dia a les set El matí de Catalunya Ràdio, l'espai que dirigeix des del setembre del 2013. I aquest és l'avís que deixava anar en el tram final: "Si és per explicar els fets que intenten intervenir els mitjans públics catalans, ens trobaran dempeus".

Terribas ha anat aquest dilluns als estudis de l'emissora a la Diagonal amb una samarreta de missatge inequívoc: "Hem pres la humil decisió de no retrocedir". Tot plegat, massa per a l'equip mèdic habitual de la caverna mediàtica i el món ultra, que ja fa unes setmanes que va iniciar una brutal campanya contra la periodista catalana. Una ofensiva desplegada als diaris, a les xarxes i al carrer, amb escarnis i concentracions amenaçants incloses davant l'emissora.

Aquest clima, més propi dels dies més foscos del tardofranquisme i la transició que del segle XXI, explica que una parella de mossos custodiï l'entrada de l'emissora aquests dies. Ara, l'expectativa que divendres o dissabte el govern de Mariano Rajoy rebi llum verda del Senat per intervenir l'autogovern català a cavall de l'article 155 de la Constitució, la qual cosa inclou la presa de control de Catalunya Ràdio i TV3, ha disparat la intensitat del setge espanyolista a Terribas mentre creix el malestar entre els directius i els professionals dels dos mitjans de la CCMA

Terribas ha rebut aquest dilluns el suport de quatre exdirectors de la CCMA que han participat al seu programa: Albert Sáez, Joan Majó, Enric Marín i Jaume Ferrús. Tots ells han denunciat l'atac sense precedents a la llibertat d'informació que representa l'amenaça d'intervenció dels mitjans públics per part del govern de l'Estat en la seva ofensiva contra el procés independentista.

Saez Marín Majó Ferrús Terribas

Sáez, Majó, Marín, Ferrús i Terribas als estudis de Catalunya Ràdio aquest dilluns   

L'apartat C.3 de l'acord del Consell de Ministres "en aplicació del que disposa l'article 155 de la Constitució" és el que es refereix a l'àrea de telecomunicacions i comunicacions electròniques i audiovisuals. S'hi especifica que el govern espanyol crearà òrgans o autoritats per rellevar la Generalitat al capdavant del servei públic autonòmic de comunicació audiovisual per tal de "garantir la transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada". 

Terribas, amenaça per a Rajoy

"Terribas amenaza gravemente a Rajoy y se juega su puesto en Catalunya Ràdio", titulava Es.diario aquest dimarts. El subtítol de la peça aclaria que "La estrella de la emisora pública catalana ha leído este lunes un editorial incendiario que la coloca en el disparadero de la aplicación del artículo 155 por parte del Gobierno". Una altra prova de càrrec, doncs, en la cacera desfermada contra la periodista.

Terribas ESdiario

"La independentista subvencionada Mònica Terribas  se pone chula con el 155: 'Nos encontrarán de pie'", assenyalava el digital Ok Diario, que també ha vist en el contundent editorial un motiu per vestir el ninot de la destitució de la directora d'El matí.

Terribas OK diario

Per al desacomplexat món ultra, que coneix un clar ressorgiment en la fase decisiva del procés independentista, el fet que s'activi el 155 és l'oportunitat per posar punt final a l'emblemàtica veu de Terribas a les ones catalanes. José García Domínguez, articulista de Libertad Digital, ho ha dit sense embuts en un tuit insultant: 

La campanya d'acorralament sistemàtic de la popular periodista és de manual. Una de les imatges que s'ha fet circular a la xarxa per desacreditar-la és una foto amb el líder de l'esquerra radical basca Arnaldo Otegi, a qui Terribas va entrevistar al seu programa i amb qui es va fotografiar com amb tants altres dirigents polítics de tots colors que passen pels micròfons de Catalunya Ràdio.

Denúncia d'oficials de la Guàrdia Civil

De fet, la nova mobilització desfermada pel 155 contra Terribas és un punt i seguit en la campanya engegada el 25 de setembre, després que la Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil la denunciés als jutjats de Barcelona sota l'acusació "d'afavorir implícitament actuacions contra l'ordre públic". El motiu era que Terribas va informar amb la col·laboració dels oients sobre els frenètics moviments de policies i guàrdies civils a la recerca d'urnes i paperetes del referèndum. De fet, és el que feien tots els mitjans aquells dies previs a la votació en uns temps en què el directe regna sobre tots els formats informatius. Periodista Digital ho va explicar amb el titular següent: "La Guardia Civil estalla contra la chivata Terribas que delata sus posiciones mientras el Gobierno de Rajoy se hace el muerto". 

Terribas Periodista digital

Però, de veritat està Espanya preparada per al 155?. És el que es preguntava a la seva columna del diari El Mundo aquest diumenge Cayetana Álvarez de Toledo, historiadora, exdiputada del sector dur del PP, i presidenta de la plataforma espanyolista Libres e Iguales. El seu diagnòstic és que a Rajoy no li serà fàcil desallotjar el major dels Mossos Josep Lluís Trapero o Mònica Terribas. "Por más que Rajoy, Sánchez y Rivera quieran hacer pasar el artículo 155 por un decreto, ciertamente reforzado, de convocatoria de elecciones, no lo es. Los facciosos no abandonarán sus cargos dando las gracias por la lección. La fanática Forcadell no dejará que su Parlamento sea recuperado para la normalidad democrática y constitucional. (...) ¿Y qué decir del dúo Trapero-Terribas? Alguna performance tendrán que montar".