Centenars d'espanyolistes d'ultradreta s'han concentrat aquest matí a fora del pavelló on se celebrava l'acte a favor del referèndum pactat, organitzat per Podemos i les seves confluències. Diversos assistents, com Xavier Domènech o Carles Campuzano, han apuntat que se'ls impedia sortir. Alguns dels presents a l'acte, com Domènech, han indicat que la Policia Nacional els havia explicat que no podien fer més perquè els efectius són a Catalunya. La situació de bloqueig s'ha mantingut diverses hores, fins que cap a les 15 hores els assistents a la trobada han estat desallotjats per una porta lateral.

A més a més, els concentrats han sacsejat i perseguit el taxi en el qual marxava la diputada de Podem Àngels Martínez, i han destrossat un cotxe de TV3.

La irrupció de la ultradreta en l'acte de PodemosSaragossa a favor del dret a decidir s'ha produït en el marc de l'Assemblea estatal de parlamentaris i alcaldes per la llibertat d'expressió, la fraternitat i el diàleg. En l'acte hi han participat polítics de diferents formacions, com el PDeCAT, ERC, PNB, Més i Compromís.

Mig miler de manifestants de grups d'ultradreta s'han concentrat a l'exterior del pavelló Siglo XXI de Saragossa. Els concentrats portaven banderes franquistes, i s'han mostrat molt agressius.

Els manifestants han increpat als participants de l'acte en entrar al pavelló amb acusacions com: "Catalunya nos roba" o "Viva España". També han cridat als assistents amb consignes feixistes i contra la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre.

La presidenta de les Corts d'Aragó, la podemista Violeta Barba, ha estat víctima d'una agressió d'un dels ultres, quan li han llançat una ampolla d'aigua, sense conseqüències greus. Posteriorment, la mateixa Barba ha tranquil·litzat els qui es preocupaven per la seva salut, indicant que es trobava bé: "Gràcies per l'estima. Estic bé. Seguiré defensant la democràcia i la llibertat amb un somriure".

Polèmica amb la policia

Domènech ha assegurat que els organitzadors han demanat l'acció de la Policia Nacional per garantir la seguretat de l'acte però la resposta ha estat que "els seus efectius estan a Catalunya perseguint les urnes".

La Policia ha tancat diverses portes del pavelló per evitar mals majors.

En la mateixa línia que Domènech, el líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha denunciat la falta d'efectius policials davant la presència del que considerava "nazis". La portaveu de Podemos al Congrés dels Diputats, Irene Montero, ha assegurat: "A veure si us assabenteu que no tenim por. Volem democràcia".

Davant dels esdeveniments, el podemista Juan Carlos Monedero ha assegurat en un vídeo que el grup de espanyolistes ha "segrestat milions d'espanyols" en el seu intent d'impedir que sortíssin de l'acte. Monedero ha lamentat que la Delegació del govern espanyol a Saragossa "no pugui garantir les llibertats públiques" i que "no hi hagi detinguts". "L'Espanya de Rajoy està acabant amb les llibertats (...) La llibertat d'expressió no es pot arrasar", ha sentenciat.