El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha volgut felicitar mitjançant carta i de forma "sincera i calorosa" el recent investit president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. En el que no deixa de ser un formalisme compartit per Twitter, Juncker recorda que l'"elecció es produeix en un moment crucial per a Espanya i per a la Unió Europea."

Més concretament, Juncker l'ha animat a treballar conjuntament per "superar els reptes que ens esperen", alhora que es mostra "plenament convençut" del compromís d'Espanya en el desenvolupament del projecte europeu. D'aquesta manera ha picat l'ullet a Rajoy perquè compleixi el que ell mateix va prometre a Juncker també per carta durant el mes de maig passat: "noves mesures" amb l'objectiu de sortir del procediment de dèficit excessiu. I aquesta vegada ja no servirà com a excusa que el 2015 "ha estat un any marcat pel calendari electoral, amb eleccions regionals i locals el mes de maig i generals al desembre" ni que "els canvis polítics van portar desviacions pressupostàries en les administracions regionals molt notables". Suport, afecte i èxit són els best wishes de Juncker per a Rajoy i el seu nou Govern.

Els punts sobre les is

Però Juncker no ha estat l'únic representant de la UE a felicitar-lo. De fet, tampoc no ha estat el primer. Després de la investidura, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va voler anar més enllà d'una simple felicitació en destacar que "Europa necessita el compromís, l'estabilitat i l'europeisme d'Espanya". I, per això, el socialista alemany demana estabilitat. Més estabilitat, i millor. I, a tot això, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afegit "estabilitat política i cohesió social".

En la seva "càlida" carta al president espanyol, el conservador polonès ha assegurat que confia que "els anys que vénen i sota el seu lideratge, Espanya gaudeixi de l'estabilitat política i cohesió social que fan falta per respondre als reptes actuals." Per aquest motiu l'ha animat a "continuar treballant estretament" en el marc dels consells europeus. Posant una mica més els punts sobre les is, Tusk ha assenyalat com a principals reptes: consolidar la recuperació econòmica, solucionar definitivament la crisi migratòria i donar resposta als desafiaments geopolítics. Felicitació, picada d'ull i repte.