El Govern d'Aragó ha traslladat el seu malestar a la Televisió de Catalunya, TV3, per l'ús d'un dron per part d'aquesta cadena als voltants del Reial Monestir de Sixena (Vilanova de Sixena, Osca) sense disposar de l'autorització preceptiva, dimecres passat.

L'executiu autonòmic ha informat avui en una nota de premsa que les germanes de l'Orde de Betlem que habiten al monestir van avisar la Guàrdia civil després que un treballador del cenobi s'adonés de la presència de l'artefacte al lloc. Els agents van comunicar als operadors del dron la il·legalitat de l'acció, els van instar a esborrar les imatges preses i, a més, els van advertir que en cas que s'emetés una sola imatge cursarien una denúncia.

Des de la direcció general de Cultura i Patrimoni lamenten "que s'intenti vulnerar el codi deontològic i el dret a la informació per pretendre obtenir imatges sense sol·licitar els pertinents permisos".

"En el seu deure de protegir el patrimoni i donada l'excepcionalitat dels béns recollits a l'interior del monestir" s'ha volgut deixar constància del "malestar generat i que aquests fets contrasten amb l'habitual professionalitat amb la qual treballa TV3", han conclòs des de l'Executiu. 

TV3 ho desmenteix

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aclarit que el dron que va filmar als voltants del Reial Monestir de Sixena el passat 11 de gener sense l'autorització preceptiva era propietat d'una empresa aliena "sense cap tipus de contracte amb TV3".

L'esmentada empresa, assegura la CCMA, "es va assabentar que TV3 estava fent un reportatge per al programa '30 Minuts' sobre el litigi per les obres d'art que Aragó reclama a Catalunya" i va oferir a la cadena catalana "la possibilitat de cedir les imatges de manera gratuïta, sense que hi hagués compromís per part de TV3 d'emetre-les posteriorment".

Un reporter de TV3 va presenciar com l'alcalde de Vilanova de Sixena, Alfonso Salillas, acompanyat d'un agent de la Guàrdia Civil i una religiosa de monestir, demanava a l'empresa que esborrés les imatges, al·legant que no comptaven amb permís per gravar en aquella zona.

Segons aquesta font, l'empresa va esborrar les imatges davant de l'agent de la Guàrdia Civil, i Salillas va dir que no tindria cap inconvenient a permetre la gravació si es demanava el permís corresponent. Amb posterioritat, TV3 ha enviat una petició a l'alcalde de Vilanova de Sixena sol·licitant l'autorització per gravar imatges aèries amb un equip propi, i està a l'espera de la resposta.