Junts pel Sí no descarta avançar el referèndum sobiranista, previst a Catalunya el setembre vinent, en funció de l'estratègia del Govern i de si els judicis pel 9-N acaben amb inhabilitacions.

Així ho ha assegurat el president del grup parlamentari, Jordi Turull, tot i que ha defensat que només es canviarà la data si hi ha garanties. "Si podem tenir preparat el referèndum al maig, no esperarem al juny", ha senyalat Turull, que també ha apostat per no especular amb la data. 

En una entrevista a Rac1, Turull ha vinculat aquest possible avançament a la judicialització del procés. "Tenim un acord amb la CUP que diu màxim al setembre, però si l'Estat espanyol segueix en aquesta línia d'anar a una justícia polititzada, prendrem les decisions oportunes", ha conclòs.

En la mateixa línia, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha declarat a Catalunya Ràdio que "en funció de la bel·ligerància de l'Estat" davant el procés sobiranista i en el cas que Forcadell sigui inhabilitada "podria ser" que el Govern avanci la convocatòria d'una consulta independentista.

"Haurem de reaccionar si es genera aquest escenari", ha justificat la diputada de Junts pel Sí al Parlament català, que ha assegurat que una d'aquestes respostes podria ser "avançar el referèndum.

Pressupostos

Pel que fa a l'acord amb la CUP i amb el seu 'sí' als pressupostos del Govern, Turull ho ha valorat molt positivament i ha criticat l'oposició per voler portar els compres al Consell de Garanties Estatutàries. El president de JxSí ha alertat que l'únic que volen és que no es faci el referèndum i ha assegurat que "el govern espanyol farà tot el que pugui per posar totes les pegues del món" per evitar-ho. 

Per la seva banda, Rovira ha celebrat que la CUP decidís aprovar els comptes perquè, ha dit, permetrà continuar amb el procés independentista i ha afegit que "tothom ha fet els seus 'sí' condicionants", en relació amb la demanda dels anticapitalistes de condicionar el seu vot favorable a la celebració del referèndum al setembre.

"Cal entendre que cada un té els seus posicionaments i ha fet els seus pressupostos ideals, i hem de trobar els marcs de consens", ha argumentat. Així mateix, ha considerat "una carpeta absolutament tancada" el debat sobre l'IRPF per a aquest exercici, ja que és resultat, ha insistit, de l'acord entre diverses formacions: les que integren JxSí i la CUP.