El president de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha equiparat avui l'intent de cop d'Estat del 23-F amb les sentències del Tribunal Constitucional i les querelles de la Fiscalia contra el procés sobiranista i dirigents polítics, en assegurar que són una "versió 2017 del todos al suelo".

Durant el ple del Parlament d'avui, Turull ha sol·licitat la paraula després de la votació d'una moció per criticar en to categòric la segona querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra tres membres sobiranistes més de la Mesa, per haver permès el debat i votació de resolucions independentistes.

Turull ha recordat que avui es compleix el 36è aniversari de l'intent de cop d'Estat del 23F i, a continuació, ha dit que ara són el Tribunal Constitucional i la Fiscalia "els que entren al Parlament per impedir el debat" a la cambra catalana. "Són un escàndol majúscul. És una versió del 2017 del 'todos al suelo", ha dit el portaveu parlamentari, en al·lusió a les paraules que va pronunciar el colpista Antonio Tejero quan va irrompre al Congrés dels Diputats el 1981.

Turull havia sol·licitat la paraula per demanar una reunió urgent de la Junta de Portaveus en acabar el ple, amb l'objectiu d'analitzar la nova querella contra Forcadell i tres membres més de la Mesa, petició que la presidenta del Parlament ha acceptat.

Pel PP és "degradació ètica"

Les paraules de Turull han irritat el PPC i el seu portaveu parlamentari, Alejandro Fernández, ha subratllat que aquesta equiparació amb el 23-F és "vergonyosa" i fa evident "fins a quin punt arriba la degradació ètica, moral i democràtica dels que ho estan demanant", en referència a JxSí. El PPC ha advertit, també, que no participarà en la reunió extraordinària de la Junta de Portaveus.

Per part de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha dit que no comparteixen la necessitat de celebrar la Junta i ha defensat que la Fiscalia és "un òrgan independent del TC". Carrizosa també ha recordat que els partits catalans històricament han estat "partícips" de nomenaments de magistrats de l'alt tribunal des del Congrés dels Diputats.

De la seva banda, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha subscrit la necessitat de celebrar la Junta i ha subratllat que no contribuiran a considerar "normal" que la Fiscalia impulsi "una querella penal contra membres d'aquest Parlament".

Junta de Portaveus urgent

En aquest combat dialèctic, ocorregut en el ple del Parlament, no han demanat la paraula ni el PSC ni Catalunya Sí que es Pot. Finalitzades les intervencions, Forcadell ha acceptat la sol·licitud de la reunió de la Junta de Portaveus, que tindrà lloc quan conclogui el ple del Parlament.

A més, la presidenta de la cambra catalana farà una roda de premsa també al final del ple després de conèixer-se aquesta segona querella contra la seva persona i tres membres més de la Mesa.