La setmana ha deixat un cert regust de pau a l'estat de les converses entre JxSí i la CUP. La mateixa pau i cert esperit cordial amb què aquest dissabte van compartir esmorzar dos tòtems de les dues formacions. Segons ha pogut saber El Nacional, el president del grup parlamentari dels junteros, Jordi Turull, es va trobar ahir al matí amb una taula al davant amb una de les veus referents de la CUP, el músic i escriptor Francesc Ribera, Titot.

La trobada s'ha celebrat a Can Penyora, a Santa Eulàlia de Puigoriol, a Lluçà, on aquest cap de setmana és Festa Major. L'esmorzar no és pas casual després que diumenge passat la biosfera cupaire posés més difícil una virtual investidura d'Artur Mas com a president. La mateixa setmana del gir copernicà que va suposar l'aposta de l'exdiputat David Fernàndez de cedir dos vots i facilitar que el líder convergent continués al càrrec al capdavant d'un executiu independentista i desacomplexadament d'esquerres. De la trobada només n'ha transcendit que "quan poden, es troben". De fet, Turull i Titot no és el primer cop que coincideixen i que enraonen a sobre una taula a soles.

Un mà dreta de Mas

L'esmorzar, llarg, i segons els testimonis, dens en conversa, no passa desapercebut pels seus protagonistes. A una banda de la taula, un home de la màxima confiança d'Artur Mas: era el primer convergent a la llista de JxSí després de Neus Munté, per davant d'altres prohoms com Josep Rull o Lluís Corominas. Turull, que va participar en la negociació del complicat annex de la resolució de la ruptura, ostenta la màxima autoritat del primer grup parlamentari de la Cambra catalana i molts creuen que té tots els números per convertir-se en el proper secretari general de la futura CDC o com finalment s'anomeni la formació.

Un camisa vella de la CUP

Per la seva banda, Ribera, un dels líders més carismàtics de l'esquerra independentista, forma part dels camises velles de la CUP. La seva entrada com a regidor de la CUP a Berga ara fa quatre anys va suposar un veritable terratrèmol institucional a la ciutat de la Patum.  En les darreres municipals la CUP va assolir l'alcaldia amb la cap de llista Montse Venturós.

 

Ribera, a dos dies del conclave que els cupaires celebraven a Manresa, va piular una divisa que no va fer gota de gràcia a dirigents de sectors com Endavant, Lluita Internacionalista o Corrent Roig, contraris a una aliança estratègica amb JxSí. "Sense independència no hi ha revolució", va tuitejar Titot, amb repiulada inclosa del cap de files cupaire, Antonio Baños.

Turull i Ribera són homes avesats al pacte i tenen bona sintonia. Dues qualitats que les dues formacions no van sobrades i en moments d'alta tensió política fins que la CUP no celebri la seva assemblea nacional per ratificar un acord per continuar amb el procés.