El portaveu del Govern i conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Jordi Turull, ha afirmat que si per a l'Estat espanyol la solució final a la consulta de l'1 d'octubre "és el tanc, ja hem guanyat". A més, ha ironitzat dient que "si traguessin els tancs, ens han posat tants peatges que no passaran".

Turull ha participat aquest dissabte a Bilbao en un acte de suport al referèndum de Catalunya, que ha comptat amb les intervencions de Joseba Egibar (PNB), Maddalen Iriarte (EH Bildu), Zelai Nikolas (Gure Esku Dago), Jordi Sànchez (ANC) i Joan Tardà (ERC).

En la seva al·locució, el dirigent català ha agraït els suports rebuts per PNB i EH Bildu, i ha retret per contra l'actuació del PSOE, una força política a la qual donava per "nascuda en convicció democràtica". "D'una força política la tradició de la qual es basa en Manuel Fraga Iribarne no esperes res, però sí d'una altra força que sempre se les ha donat de tradició democràtica i veiem que fa d'altaveu del PP. Molta gent del món socialista, si aixequés el cap, acabaria perplexa", ha manifestat.

Malgrat els obstacles que puguin posar a la consulta el Tribunal Constitucional i la Fiscalia, ha advertit que "tot estarà llest i preparat" i guanyaran perquè "desbordaran democràticament l'Estat". "Aquí hi ha un govern, una majoria parlamentària, centenars d'alcaldes i ciutadans amb compromís que hi aniran. On no arribem nosaltres per fomentar la participació, comptarem amb l'ajuda de l'Estat, ja que molta gent anirà a votar per dignitat", ha indicat, per afegir que el poble català el 2014 "va perdre la por i per això l'1 d'octubre serà un èxit. Tota la logística està preparada".

En aquesta línia, s'ha mostrat convençut que "votarà més gent del que s'espera i no per l'operativa, sinó per la inestimable ajuda de l'Estat, per dignitat i per salvar els pilars bàsics de la democràcia".

Passos a donar

El titular de la Presidència ha assenyalat als qui critiquen que les lleis s'aprovin de manera ràpida, indicant que són els qui els han portat fins a aquesta situació. "Tant la llei del referèndum com la de transitorietat les vam voler començar fa any i mig amb un text i debat, però es va impedir pel Tribunal Constitucional. Una altra fórmula era mitjançant el sistema de lectura única, que també ens han l'han suspès", ha recordat.

"Ens agradaria fer-ho d'una altra manera i que les lleis es discutissin al Parlament, però l'Estat espanyol ens ha situat aquí. Ells volen la rendició, lliurar les urnes i que sortim amb les mans a dalt i aquest és l'únic escenari que no contemplem. Que no ho expliquem no significa que estiguem quiets", ha conclòs.