Poques setmanes abans de l'1 d'octubre i en ple setge legal de l'Estat contra la celebració del referèndum, la Diada a Madrid ha buscat reproduir a petita escala el clam de l'independentisme als carrers de Barcelona el passat 11 de setembre fent una última crida a l'executiu de Mariano Rajoy perquè s'obri a pactar el referèndum. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha presidit l'acte, convidat pel delegat Ferran Mascarell, i ha llançat una advertència contundent a una Moncloa absent: "Per part del Govern no hi haurà renúncia, ni resignació, ni rendició", ha afirmat Turull reiterant la negativa de la Generalitat a abandonar la culminació del full de ruta.

El conseller ha iniciat el parlament recordant les negatives rebudes pel president Carles Puigdemont per part de Rajoy a l'hora de pactar l'1-O i exemplificant les accions judicials posteriors. "Tenen l'amenaça com a bandera", ha denunciat, preguntant-se si no hi havia "res" a parlar, després de cinc anys de procés sobiranista i manifestacions sense resposta. "A l'Estat es prohibeix un acte de reunió entre persones", ha denunciat després sobre la suspensió del jutge perquè l'alcaldessa Manuela Carmena cedeixi espais per parlar del referèndum. "O bé, se't querellen per fer allò perquè t'han escollit", ha dit sobre els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP al Parlament.

Turull no s'ha encongit i ha insistit llavors que el conflicte territorial "tractava de democràcia", emparant-se en la mobilització de l'independentisme com mostra de la seva "força social" per redoblar la pressió sobre la Moncloa. Aquí s'ha mostrat disposat novament a pactar amb Rajoy les condicions de la consulta, i s'ha compromès a seguir endavant malgrat els envits judicials. "Dotze membres del Tribunal Constitucional van tombar l'Estatut aleshores i si no ens vam resignar, no ho farem ara. No existeix a casa nostra", ha sentenciat el mateix dia en què la Fiscalia ha ordenat la citació de més del 70% dels alcaldes catalans que volen posar les urnes l'1-O. 

Així i tot, Turull ha tancat el discurs agraint la presència de les persones congregades a la Delegació del Govern. "Hi ha qui té un greu problema de percepció de Catalunya. Vostès són persones amb criteri, els demano diferenciar entre realitat i falsos anuncis. Tenim diversitat i pluralitat, bona mostra d'això són els milers de catalans que per motius d'amor viuen a Madrid", ha afirmat. El conseller ho ha dit rodejat de diversos diputats del PDeCATERCPSC, En Comú i el PNB a Congrés i Senat —com ara Míriam Nogueras, Josep Lluís Cleries, Ferran Bel, Esther Capella, Mertixell Batet, Marta Sibina o Mikel Legarda, i l'escriptor Màrius Serra—.