La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mercedes Armas, ordena a les policies locals catalanes que custodiïn les urnes de l'Administració General de l'Estat dipositades als ajuntaments perquè no puguin usar-se en el referèndum.

La magistrada que instrueix la querella contra el Govern per la convocatòria del referèndum estima "del tot oportuna" aquesta ordre que havia dictat la Fiscalia Superior de Catalunya en la instrucció 8/2017 que ja estava sent executada per les policies catalanes, com en el cas de Barcelona i Tarragona.

Va ser la Fiscalia Superior la que aquest dijous va presentar un escrit informat a la magistrada d'aquesta instrucció i sol·licitant-li que mantingués la mesura per assegurar que aquestes urnes no s'usin per votar el diumenge.

Impedir el referèndum

Així, "s'estima l'oportunitat de mantenir la custòdia del material electoral dipositat als ajuntaments", alhora que disposar que aquesta custòdia i conservació segueixi sent garantida per les respectives policies locals (article 5 de la Llei 4/2003) que hauran de tenir coneixement d'aquesta ordre a través dels Mossos d'Esquadra.

La magistrada en un acte el 27 de setembre va ordenar diverses mesures per impedir el referèndum i al seu torn va acordar el cessament de les diligències, actuacions i instruccions dictades per la Fiscalia Superior fins a aquest moment.

En aquest acte no s'esmentava cap mesura relacionada amb les urnes de titularitat estatal als ajuntaments, "al no haver-se donat compte a aquesta magistrada, a cap moment de la instrucció, que aquest material romania dipositat als ajuntaments", per la qual cosa ara, coneguda aquesta circumstància, l'estima oportuna.