Els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que van admetre les querelles de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident català, Oriol Junqueras, han rebutjat la petició de tots dos de recusar-los, en considerar-la un "abús de dret".

En dos actes, els magistrats de la Sala d'allò Civil als quals afecta la petició de recusació de Forcadell i Junqueras per "falta d'imparcialitat" han acordat no admetre a tràmit cap d'aquestes sol·licituds perquè entenen que els motius adduïts "són falsos", pel que constitueixen "un supòsit de manifest abús de dret i frau processal".

Per als magistrats, la petició de Junqueras i de Forcadell és no només "extemporània i, al mateix temps, absolutament infundada, sinó que, a més, és temerària i de mala fe", encara que la sala ha descartat imposar una sanció econòmica per això.

La presidenta del Parlament i el vicepresident del Govern van demanar recusar els magistrats que van admetre a tràmit el passat dia 12 les querelles de Fiscalia contra ells, així com contra els membres de Junts pel Sí i la resta del Govern, per votar a favor de tramitar la llei del referèndum i la transitorietat i aprovar dos decrets per organitzar la consulta.

En els dos actes, els magistrats critiquen que la defensa de Forcadell i Junqueras hagi plantejat la seva recusació inquirint sobre la "ideologia política de cada magistrat, sense necessitat d'aportar el més mínim indici de parcialitat i invertint el sentit de la presumpció reconeguda pel Tribunal Europeu de Drets Humans".

Segons els jutges del TSJC, en els actes en què es van admetre a tràmit les querelles de la Fiscalia no "s'avança cap judici de culpabilitat", sinó que es limiten a "enunciar o ratificar un judici de competència i un altre de versemblança del relat de fets", al costat d'un judici "apriorístic" sobre la seva qualificació jurídica.

Operatiu de reforç judicial

Les defenses van plantejar també la recusació del president del TSJC, Jesús María Barrientos, -que decideix sobre totes les resolucions d'admissió a tràmit-, per l'acord que la sala de govern de l'alt tribunal va adoptar el passat 15 de setembre per dissenyar un operatiu de reforç dels jutjats en la jornada de l'1-O.

"No hi ha res a l'acord adoptat el 15 de setembre del 2017 pel ple de la sala de govern del TSJC que suggereixi mínimament un judici anticipat sobre la culpabilitat" dels recusants, sinó que, mantenen els actes, es va limitar a impulsar un "grup de seguiment" de la jornada de l'1-O.