El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) busca un jutge que completi el tribunal que jutjarà l'expresident Artur Mas pel 9-N, en què ja figuren el màxim responsable d'aquest òrgan, Jesús María Barrientos, i el magistrat Carlos Ramos, proposat en el seu dia pel Parlament.

El TSJC haurà de buscar un jutge per completar el tribunal, seguint l'article 199 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, perquè els altres membres de la sala civil i penal de l'alt tribunal català no poden optar a integrar-lo, ja que o bé van formar part de la sala d'admissió, de la de recursos o han instruït la causa.

Segons han informat fonts judicials, el TSJC fixarà els pròxims dies la data per al judici a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, i posteriorment iniciarà els tràmits per nomenar al tercer magistrat, que completarà el jurat.

Una vegada s'hagi designat al tercer magistrat i constituït el tribunal, serà l'òrgan enjudiciador el que haurà de resoldre l'admissió de proves, entre elles les sol·licitades per les defenses de Mas, Ortega i Rigau perquè compareguin com a testimonis el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

D'aquesta forma, el tribunal que jutjarà Mas estarà presidit pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, pel magistrat Carlos Ramos, l'únic de la sala civil i penal del TSJC que no ha intervingut fins ara en el procediment, i per un tercer que s'elegirà fora de l'alt tribunal català.