Referèndum i era Trump. Aquest és el còctel que el digital Politico barrejava ahir en un article que repassa els moments que viurà Europa el 2017 amb l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca.

"L'any vinent pot portar moltes sorpreses per a Europa –i no només als països grans"–. Entre eleccions anticipades a Dinamarca o les grans possibilitats que té la política francesa d'extremadreta Marine Le Pen per guanyar les presidencials de l'abril de l'any vinent, destaca que el setembre del 2017 Catalunya votarà la independència en un referèndum.

El rotatiu nord-americà es fa ressò de la votació del Parlament a l'octubre per celebrar la votació per la sobirania nacional, així com que en cas que guanyi el 'sí' hi haurà eleccions constituents al març del 2018. També subratlla que el Parlament té ben clar que el referèndum es farà sí o sí, tant si és pactat amb Espanya, com si el govern de Mariano Rajoy continua ignorant les aspiracions catalanes i evita dialogar sobre aquesta qüestió.

El tuit que el president del Govern, Carles Puigdemont, va fer ahir en conèixer la victòria del republicà, en què posava sobre la taula que "ens hem de preparar per a una època enormement complicada i incerta", ha servit al diari citat per assegurar que aquestes paraules podrien anar dedicades al triomf de Trump, però també podria ser que només es referís "als moviments que farà per trencar amb Espanya".