El president dels Estats Units, Donald Trump, ha afirmat durant un discurs a la Casa Blanca que "en el cas que no puguem arribar a una solució amb l'Iran, l'acord es cancel·larà". "Treballarem amb el congrés i amb els nostres aliats per afrontar els molts defectes greus de l'acord", va afegir.

En concret, Trump vol corregir les "febles inspeccions" que, al seu judici, contempla l'acord. Fer front al "programa de míssils balístics" de Teheran i eliminar les "dates de caducitat" de les restriccions imposades sobre el programa nuclear iranià, que en alguns casos expiren després d'entre 10 i 25 anys. "Quin és el propòsit d'un acord que només comprén la capacitat nuclear (d'Iran) durant un període curt de temps? Això, com a president d'Estats Units, és inacceptable", va afirmar.

Trump va advertir que abandonarà el pacte si no hi ha modificacions en l'acord de forma unilateral, per part del Congrés nord-americà, o multilateral, en negociacions al costat de les altres parts de l'acord (França, Regne Unit, Alemanya, Xina, Rússia i Iran).

"No seguirem per un camí la conclusió predictible del qual és més violència, més terror i l'amenaça molt real d'un brot nuclear a Iran", va subratllar, en referència al marc establert per l'acord signat en 2015 i va acusar a l'Iran de "no estar complint l'esperit de l'acord".

"Se suposava que l'acord anava a contribuir a la pau i seguretat regional i internacional, però el règim iranià segueix alimentant" la inestabilitat a la regió, va afegir Trump.

Després de la signatura de l'acord nuclear amb Iran, el Congrés va aprovar una llei, coneguda per les seves sigles en anglès INARA, que exigeix al president certificar cada 90 dies si l'arranjament afavoreix als Estats Units.

Aquesta és la certificació que Trump va eliminar aquest divendres, i el seu Govern vol que el Congrés esmeni la citada llei per marcar certes "línies vermelles" que, si Teheran les creua, suposarien la imposició automàtica de sancions, va explicar el secretari d'Estat, Rex Tillerson

Per últim, Trump va assegurar que el seu Govern farà tot el possible per "afrontar les accions hostils" del "règim fanàtic" iranià, que és "el principal patrocinador del terrorisme" al món i "ha escampat la mort, la destrucció i el caos" per tot el planeta.