El Tribunal Constitucional (TC) ha emparat Irati Mujika, detinguda com a presumpta membre de Segi, i reconeix que els seus drets a la integritat física i moral han estat vulnerats, ja que la denúncia de tortures durant el seu arrest per part de la Guàrdia Civil el novembre de 2009 no ha estat investigada de forma "eficaç" per a l'aclariment dels fets.

La jove va ser absolta el juny de 2014 per l'Audiència Nacional de pertànyer a l'organització vinculada a la banda terrorista ETA. En el seu recurs d'empara, Mujika va destacar que quan va ser detinguda per la Guàrdia Civil a Amezketa (Guipúscoa) el 24 de novembre del 2009 va anar durant el seu trasllat a Madrid amb les "mans lligades per una corda" i, en part del trajecte, amb una bossa de plàstic al cap. En aquest viatge, diu la denunciant, dos agents de la Guàrdia Civil li preguntaven "ximpleries" per obligar-la a parlar.

Segons exposa, aquests dos homes li van aconsellar que "era millor que contestés a aquestes coses" perquè com més tard ho fes "seria pitjor" i li van assegurar que eren "torturadors, més que els nacionals". Així mateix, denuncia també que a les dependències de Madrid va passar "gairebé tot el temps amb els ulls coberts", que li treien la bossa quan estava fora del calabós, i que va ser forçada a fer exercicis físics fins que els genolls li feien "clac".

"Encara que vaig rebre algun cop, no va ser el més habitual... Intentaven espantar-me apropant-se al meu costat, llançant-me l'alè, col·locant-se al meu costat, cridant-me a l'orella", relata Mujika en el seu recurs d'empara, de la mateixa manera que afirma que en una ocasió la van despullar i van amenaçar de violar-la.

Violats els drets a la integritat física i moral

Ara, la Sala Primera del Tribunal Constitucional estima el recurs d'empara contra la decisió de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Madrid de 7 de març de 2013 de rebutjar el recurs presentat davant del Jutjat d'Instrucció 14 de Madrid per dictar, l'octubre de 2012, l'arxiu provisional de les diligències sobre la denúncia de tortures que va interposar Mujika.

El TC, seguint el criteri de la Fiscalia i recordant que hi ha jurisprudència, reconeix que, a més que han estat violats els seus drets a la integritat física i moral, s'ha vulnerat la tutela judicial efectiva i que no ha tingut un procés amb totes les garanties a causa que no hi ha hagut una investigació judicial suficient dels fets denunciats.

En una sentència del passat 19 de setembre -publicada aquest dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)- els magistrats Francisco Pérez de los Cobos, Encarnación Roca, Andrés Ollero, Santiago Martínez-Vares i Juan Antonio Xiol destaquen que els arguments utilitzats per aquests òrgans judicials per tancar la instrucció "no reflecteixen una investigació oficial eficaç com a sinònim d'esgotar quantes possibilitats raonables d'indagació resultin útils per aclarir els fets". Per a aquest tribunal, encara quedaven "mitjans d'instrucció disponibles" per continuar la investigació dels maltractaments denunciats.

"Concordança" entre les proves

La sentència recull l'argument del Ministeri Públic que "existeix una concordança entre la denúncia contra la Guàrdia Civil, els reconeixements forenses i la data en la qual es van produir les declaracions i, per tant, "revela que les circumstàncies no serien incompatibles amb els maltractaments denunciats".

A més, la sala assenyala que els més de quatre mesos que va trigar Mujika a interposar la denúncia no és un temps "excessivament prolongat", ja que no es coneix el temps que va romandre a la presó. Així mateix destaca que encara que no hagi posat en coneixement els fets davant de la Policia -amb presència d'un advocat d'ofici-, i sí davant d'un metge forense i en seu judicial (davant del jutge Fernando Grande-Marlaska), "no pot minvar la credibilitat" de Mujika, que es trobava detinguda i incomunicada.