El Tribunal Constitucional (TC) ha trobat la manera de tenir més poder i tindrà més facilitats a l'hora de sancionar polítics perquè, a partir d'ara, assumirà les competències sobre capacitat coercitiva i sancionadora contra els càrrecs públics que incompleixin les seves ordres i sentències.

Segons informa avui La Vanguardia, l'alt tribunal avala la reforma legal que li permet sancionar els polítics i declararà aquesta reforma –que va impulsar el govern del PP– conforme a la Constitució.

Ara bé, que el TC avali aquesta mesura no vol dir que s'apliqui de manera immediata, però sí que podrà disposar sense reserves d'aquesta atribució –ara constitucional– per assegurar-se que tot el que dicta es compleix.

La vicepresidenta del TC, en contra

Aquesta novetat no ha agradat a tothom, però. La magistrada basca i vicepresidenta del TC, Adela Asúa, ha dimitit com a ponent de la resolució en considerar que aquesta mesura és inconstitucional i en quedar-se en minoria defensant la seva posició.

Asúa, que havia elaborat i defensat a capa i espasa un projecte de sentència en què es declarava contrària a la regulació d'aquestes competències en la Constitució, es va quedar pràcticament sola quan a principis d'octubre va presentar-lo i l'alt tribunal va acordar per majoria redactar un nou projecte de sentència. Per això ha decidit abandonar la ponència i serà substituïda pel magistrat conservador Pedro González-Trevijano.

Trobar la manera

Això arriba després que la Fiscalia acusés la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de "concretar un pla precís per a la secessió", i després que aquest dimarts els tres jutges de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), encapçalats per José María Barrientos, decidissin enviar-la al banc dels acusats per desobeir l'alt tribunal.

A banda d'això, aquesta nova competència anirà molt bé a l'alt tribunal per suspendre directament –si vol– els càrrecs que van permetre la votació del Parlament del  6 d'octubre, en què es reclamava al Govern que convoqui un referèndum per a la independència com a molt tard el setembre del 2017 i contra la qual l'executiu estatal va interposar un altre recurs.