Possible nou revés del Tribunal Constitucional (TC) cap a Catalunya. Avui l'alt tribunal debatrà sobre el recurs de la prohibició de toros, una Iniciativa Legislativa Popular que el Parlament va aprovar el 2010 amb 68 vots a favor i 55 en contra i que va entrar en vigor el gener del 2012.

Segons publica La Vanguardia, existeix un projecte de sentència que preveu que la cambra catalana es va "extralimitar" amb la prohibició perquè va fer ús d'unes competències que no li corresponen perquè la consideren una matèria que pertany a l'Estat debatre-la i regular-la.

Aquest, però, no és l'únic argument que utilitzarà el TC per tombar la prohibició. La ponent de la sentència, Encarna Roca, catedràtica de Dret Civil a la Universitat de Barcelona, posarà sobre la taula la dimensió cultural que representen els toros per a Espanya i podria ser que també utilitzés com a argument el valor econòmic que aporten les corrides.

Extralimitació legislativa

El PP va presentar el 2010 un recurs de constitucionalitat que argumentava que aquesta prohibició "invadia" competències estatals, però també que "vulnerava els drets i llibertats dels ciutadans" perquè no compleix amb l'article 9.2 de la Constitució, que exposa que "correspon als poders públics promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l'individu i dels grups en què s'integra siguin reals i efectives", així com "remoure els obstacles que impedeixin o dificultin la seva plenitud".

El debat que celebrarà avui l'alt tribunal agafarà arguments molts semblants al recurs presentat ara fa sis anys pels populars, tot i que no tots els magistrats del TC hi estan a favor i s'observen diferents punts de vista sobre la qüestió, entre altres coses, per tot el rebombori que suposaria tombar la prohibició també per enaltir el procés independentista.