Tres eurodiputats britànics, una laborista, un conservador i un euroescèptic, intentaran amb les seves esmenes que la resolució que demà dimecres votarà l'Eurocambra sobre el Brèxit inclogui una menció a Gibraltar, línia vermella per a Espanya.

El conservador Ashley Fox i Claire Moody demanen que el punt del text en el qual es demana atenció al fet que "tant a Irlanda del Nord com a Escòcia va guanyar l'opció de permanència en la UE" es digui "Irlanda del Nord, Escòcia i també a Gibraltar". A l'esmena de Moody, laborista, s'hi han afegit els dos eurodiputats d'ERC (Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé), així com el de PdeCAT, Ramon Tremosa.

Per la seva banda, Raymond Finch (UKIP) ha introduït una esmena que demana tenir en compte en les negociacions "la preocupació real de la gent de Gibraltar sobre la seva frontera amb Espanya".

Amb tot, l'aritmètica política preveu que no tiraran endavant les esmenes a la resolució pactada pel Partit Popular Europeu (PPE), els socialdemòcrates (S&D), els liberals (ALDE), l'Esquerra Unitària (GUE/NGL) i els Verds, en la qual no apareix ni una vegada la paraula "Gibraltar".

El líder del PPE, Manfred Weber, ha deixat clar que, en la línia de la posició del Govern espanyol, no aprovarà cap resolució en la qual s'esmenti a Gibraltar, en considerar que és un assumpte que s'ha de tractar per Madrid i Londres després del Brèxit de forma bilateral.

Britànics residents a la UE

En la resolució -que es preveu tiri endavant dimecres-, l'Eurocambra reclamarà que el Regne Unit pagui els costos del Brèxit i un tracte fronterer especial per a Irlanda del Nord. L'acord del "divorci" haurà de, entre altres prioritats, segons l'Eurocambra, aclarir l'estatut legal dels britànics que viuen a la Unió Europea (UE) i viceversa, així com provisions sobre els seus drets fonamentals després del Brèxit.

Igualment, els eurodiputats reclamaran aclarir les noves fronteres exteriors de la UE, per al disseny de la qual alguns grups polítics volen un tracte especial per a Irlanda del Nord, de manera que no es torpedini el procés de pau amb més inestabilitat, van relatar a Efe fonts parlamentàries.