L'eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa, ha lliurat en mà a la comissària de la Competència, Margrethe Vestager, el conveni que obliga tots els avions que sobrevolen Rússia per connectar Espanya amb el Japó a aterrar o sortir des de l'aeroport de Madrid. Segons l'eurodiputat català, el memoràndum d'entesa entre Madrid i Moscou "atempta contra la lliure competència, perjudica els consumidors i incompleix els Acords de París pel Medi Ambient".

A més, Tremosa ha denunciat que el fet que es limiti a una sola companyia l'operació del vol "constitueix un possible ajut d'Estat encobert" i "impossibilita la competència". L'eurodiputat ha plantejat la qüestió a Vestager durant una reunió del grup de treball de competència al Parlament Europeu.

A més de comentar la qüestió directament amb Vestager a l'Eurocambra, Tremosa ha presentat a la Comissió Europea una pregunta parlamentària en què explica que l'acord entre Espanya i Rússia "atempta greument contra diversos principis de la UE" perquè "limita a l'aeroport de Madrid i a una sola companyia, Iberia, antic monopoli estatal, tots els vols entre Espanya i Japó, que han de creuar forçosament Rússia". 

"Creu la Comissió que aquest conveni perjudica la lliure competència entre aeroports i aerolínies a Espanya?", pregunta Tremosa a la institució europea, alertant també dels possibles perjudicis pels consumidors, que "perden temps" i han de gastar més diners "per viatjar a Madrid i no poder escollir un altre aeroport de sortida o arribada". 

Tremosa indica que "obligar a recórrer una distància molt més llarga en avió" obliga "a gastar més combustible" i pot ser, també, una vulneració dels acords de París sobre el canvi climàtic. Finalment, l'eurodiputat del PDeCAT pregunta si limitar a Iberia l'operació del vol "pot considerar-se un ajut d'Estat encobert".