L’autobús decorat amb els retrats de polítics i empresaris amb què Podemos pretén denunciar la corrupció -batejat com a Tramabús- recorrerà Catalunya del 14 al 19 de maig.

Així ho ha confirmat el portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano-Dante Fachin, aquest dimarts al Parlament, després de lamentar les declaracions de Prenafeta sobre el cas Pretòria i la sol·licitud de compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per la trama Gürtel.

Un dia després que Podemos presentés el Tramabús, l’exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta ha reconegut, en el judici sobre el cas de corrupció urbanística Pretòria, que va cobrar comissions d’un 3 i 4% a canvi d’adjudicacions públiques. Poques hores després s’ha sabut que Rajoy haurà de declarar com a testimoni en el judici del cas Gürtel per certificar si va existir una caixa B al PP.

“Només amb el que ha passat aquest matí es demostra la necessitat de posar sobre la taula que això que estem vivint no són casos aïllats, sinó que és part d’un sistema de govern”, ha lamentat Fachin.

Per aquest motiu, el secretari general de Podem ha reivindicat la necessitat del Tramabús per explicar que la corrupció “forma part d’un sistema de govern i de governança”. Segons ha assegurat Fachin, encara no se sap qui pujarà a l’autobús per explicar les trames de corrupció ni quines parades es faran arreu del territori.

Tot i això ha avançat que Sabadell, l’hospital de Reus o la Diagonal seran alguns dels punts pels quals, previsiblement, passarà l’autobús. Al vehicle s’hi pujaran, segons ha explicat Fachin, persones que puguin explicar la relació dels casos de corrupció amb cada espai i persones de la societat civil que hagin tingut un paper destacat per denunciar casos. “Volem reivindicar la ciutadania que s’ha enfrontat a la trama i n’ha patit les conseqüències”, ha conclòs.