El diari The New York Times s'ha desfet en elogis a la participació que ha registrat el referèndum català, després de les escenes de repressió policial que s'han viscut a Catalunya. "La participació ha estat un espectacle extraordinari de determinació davant d'un toc de tambor constant per les amenaces de Madrid", ha indicat en un reportatge sobre el que ha succeït avui a Catalunya. Recorda en aquest sentit, que el Govern espanyol creu que ha fracassat el referèndum, però el Govern català ha indicat que s'ha pogut votar a tres quartes parts dels col·legis electorals.

En un article titulat El referèndum sobre la independència deriva en caos i enfrontament, el diari ha subratllat que "cap de les tensions o la manca de suport [internacional] ha reduït les aspiracions a la independència a Catalunya, una regió pròspera amb una llengua, història i cultura diferents". 

També ha apuntat que la jornada d'avui a Catalunya és "una de les proves més greus de la democràcia espanyola des del final de la dictadura franquista a la dècada del 1970". A parer seu, el que ha passat és "surrealista", perquè mentre en uns col·legis hi havia un ambient festiu de votació, en altres la Guàrdia Civil i la Policia Nacional carregaven contra la gent. 

El rotatiu remarca que la UE observa amb atenció creixent el que passa a Catalunya, però sense pronunciar-se. "La votació catalana ha estat observada amb un nerviosisme creixent -i cap senyal de suport- per part d'una Unió Europea, cautelosa de frenar les forces de fragmentació que ja s'estan trobant en molts dels Estats membres, on els partits populistes i nacionalistes han augmentat de vots a les últimes eleccions", assenyala.