L'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras ha retret al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, "no mencionar la situació a Espanya sobre el referèndum de Catalunya" durant el seu discurs sobre l'estat de la unió. "No demano que vostès es pronunciïn sobre la independència, però sí que s'hi mediï", ha assegurat Terricabras aquest dimecres.

Durant una breu intervenció davant del ple del parlament a Estrasburg, ha explicat que "centenars de milers de catalans demanen un referèndum com l'escocès". "El govern d'Espanya no ha volgut ni tan sols parlar-ne i el Parlament ha aprovat la llei del Referèndum", ha afegit. Segons ha remarcat, la resposta de l'Estat espanyol ha estat "amenaces al Govern i a més de 1.000 càrrecs públics i mitjans de comunicació perquè no parlin ni actuïn de cara al referèndum". En aquest sentit ha preguntat a l'executiu comunitari per què no hi ha intervingut "per garantir" la llibertat d'expressió.

Els que també s'han referit durant les seves intervencions a Catalunya han estat els eurodiputats Juan Fernando López Aguilar (PSOE), Izaskun Bilbao (PNB) i Esteban González Pons (PP). López Aguilar ha avisat que no complir les sentències dels tribunals "equival a la negació d'Europa". "Desobeir no és defensar ni la democràcia ni la llibertat d'expressió, és incomplir la llei, és cometre un delicte i és la negació d'Europa" ha dit. El socialista també ha advertit que "això pot passar a Polònia, Hongria o Catalunya".

En la mateixa línia, el popular González Pons ha defensat la importància de les "constitucions nacionals" i la necessitat de defensar-les. "El nacionalisme s'expandeix i es contagia igual que un virus. La constitució de cada estat membre és també la constitució de la UE; la unitat del meu país és també la unitat de la UE", ha afirmat. L'eurodiputat ha prosseguit recalcant la responsabilitat de la Comissió Europea en "defensar les constitucions i la unitat dels estats membres". "L'estat de dret neix de la llibertat individual, però creix i viu gràcies a la llei i als tribunals de justícia", ha finalitzat.

Per la seva banda, Izaskun Bilbao, que també és vicepresidenta del grup dels liberals europeus a l'Eurocambra, s'ha afegit a la petició de Terricabras i ha sol·licitat mediació respecte a Catalunya. L'eurodiputada basca ha recordat a Juncker que els valors democràtics "han d'aplicar-se en defensa dels drets de tots, incloses les minories nacionals". "Quan, com a Catalunya, en lloc de reconèixer la realitat es pretén sufocar-la, sense política, sense diàleg, es crea un problema europeu", ha afegit.