El diari digital alemany Telepolis, premi europeu de periodisme d'investigació l'any 2000, ha publicat una anàlisi molt crítica amb el govern espanyol, per la seva política repressiva contra el procés català. En un article titulat Espanya treu totes les cartes contra Catalunya, Telepolis recorda que és habitual a molts països que els reglaments dels Parlaments prevegin la possibilitat de tramitacions urgents, per facilitar el debat d'algunes lleis, i es mostra sorpresa pel que ha succeït amb el reglament català. "El que és normal a Alemanya o Espanya, per al Tribunal Constitucional espanyol és inconstitucional a Catalunya, perquè en el fons hi ha el referèndum sobre la independència", explica.

El diari recorda que a Alemanya s'han aprovat lleis de seguretat de gran importància pel tràmit d'urgència, i que Espanya va debatre en un sol dia la llei d'abdicació de Joan Carles I i la seva substitució pel seu fill Felip VI, que es va erigir "a corre cuita" en el seu successor a la monarquia. Ho atribueix a la voluntat que no s'obri cap debat en la societat sobre la Corona.

Telepolis explica que el govern català té previst tirar endavant el referèndum l'1 d'octubre, i que el govern espanyol s'hi oposa frontalment. Apunta també que la Generalitat ha enviat la llei del referèndum a les missions diplomàtiques de diferents països amb l'esperança de trobar una "solució política", i que en ella es recorda que Espanya va subscriure el dret d'autodeterminació en el Pacte Internacional de Drets Cívics i Polítics durant la transició. Segons Telepolis, sobre aquesta base "hi podria i hauria d'haver" finalment una sortida política. "Per què un referèndum ha de ser il·legal a Catalunya quan no ho era a Escòcia o al Quebec?", es pregunta.

El diari reconeix que ara com ara el govern espanyol manté "l'acció repressiva" contra el referèndum, i recorda que per això el president Carles Puigdemont ha advertit que està disposat a anar a la presó abans que abandonar el seu projecte. "La repressió és el camí que ha agafat la Espanya post-feixista", assenyala, mentre apunta que la Guàrdia Civil està pressionant en aquest sentit per causar por al sobiranisme.