El Tribunal Constitucional ha votat aquest dimarts a la tarda l’anul·lació de la llei del Parlament del 2010 que prohibia les corrides de toros a Catalunya. La decisió podria ser anunciada oficialment demà dijous.

Segons ha pogut confirmar El Nacional, el Tribunal Constitucional (TC) ha votat la tarda d'aquest dimarts l'anul·lació de la llei que va aprovar el Parlament el passat 28 de juliol del 2010, que prohibia la celebració de curses de braus a Catalunya.

La ponència, votada pels magistrats, va ser presentada per la també magistrada Encarna Roca, catalana, i catedràtica en Dret Civil de la Universitat de Barcelona, que forma part del TC des de l'any 2012. 

Els membres del Constitucional han considerat que el Parlament, si bé té competències per regular aquesta mena d'espectacles, no té facultats per prohibir-los. De la mateixa manera, una altra de les consideracions legals seria el reconeixement de les curses de braus com a "patrimoni cultural", que va ser aprovat al Congrés l'any 2013.

La magistrada catalana també hauria defensat que s'hauria vulnerat l'article 149.2 de la Constitució, que afirma que "sense perjudici de les competències que podran assumir les comunitats autònomes, l'Estat considerarà el servei de la cultura com a deure i atribució essencial". 

Altres arguments són la llibertat d'empresa, la tradició cultural de les curses de braus i la protecció constitucional de les "minories culturals", a excepció de quan atempten contra la "dignitat humana".

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha estat el primer membre del Govern a reaccionar, a través d'un tuit, a la notícia, si bé la consellera de la Presidència, Neus Munté, ja va anunciar ahir que desobeiria el TC si restituïa la pràctica de la tauromàquia: 

Per la seva banda, el líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, ha valorat positivament la decisió del Constitucional, ja que, afirma, el Govern català no va prohibir els toros "per una voluntat de defensar els animals, sinó que la seva voluntat real, i que no podien amagar, era eliminar de Catalunya qualsevol símbol que pogués representar una tradició d’Espanya".

La prohibició de les corrides de toros va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol del 2010 en un resultat ajustat: 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions. ERC i ICV hi van votar a favor; PP i C's, en contra; i CiU i PSC van donar llibertat de vot als seus diputats. La majoria dels nacionalistes van optar per la prohibició, mentre que la major part dels socialistes van votar el contrari.